Straža

ррој 76

С Т ? А Ж А

СтрараЗ

ка среза грочанског, већ је том белешком хтела да се испољи пакосна тенденција. Радо дајемо места овој изјави г. начелника али нећемо да штампамо и сна морална раз глагољствија г. начелника, о којима он у тој исправци пише јер чл. 14. зак. о штампи даје нам право на то. 1* Јеромија ЈеремнЂ У Смедереву је 10 ов. мес. умро Јерсмија Јеремић трг. от&ц Косте Ј. Јеремића бакалина у „Гранд Пасажи“ и Александра Јеремића рачуноиспитача Гллвне Контроле. Покојнику Бог да душу о прости! Исплан слроткњска помоћн Данас се врши исплата сиротињске п^моћн по реонима. Реони ће исплаћивата помоћ још сутра 18 и 19 овог месецз. Ово се чини због насгупајућих празника а идућа исплата биће као а иначе што је било: сваког 5 и 20 у месецу. Нова последњг здбрана Јуче је београдска ,Поли. тика“ донела сензацију и издајничку вест да се у општи ни раде спискови нове последње одбране па чак и оних мласића из 1898 године. Ластови у Бугарској према нама рђаво расположени једва ће дочекати ову вест и лаксираће је онако како Немци и Аустријанци воле. Међутим, неистинито је да се позивају младићи из 1898 годиве. За слротлњу Олшгика београдска стављз се на расаоложење онг.м си* ромашним самицама којепримају помоћ да им кађе занимање, на коме ће моћи доћи до добре зараде и поред тога примаће и иомоћ. Заинтересоване нека се јаве по реонима председницима сиротињ ских реона. | Д-р Милан Радоввноваћ Још једнз жртва, још један ненакнадиви губитак. Јуче пре подне умро је др. Милан Радовановић, санитег-

дутно тачно! доказује један млађа офацир. — Та оставте, молим Вас, знгм ја те ствари! Нисам ни ја пао са Марсеља\ Општи смеј. 2. — Заиста су силна војск«. ови Кавкази\ обраћа се г. Коста једном официру, која није био из нашег штаба. — Ваљда Козацв, усуђује се официр. — Па да, Кавкази—Козаци то је, зкаге, једно исто. 3. — Вечерас бацих силне паре на ролат\ вајка се г. Коста једно јутро. — Па и ја сам на рулету много изгубио, додаје један официр поправљајући га. — Можда! Али ја стално на ролату губим! завршује г, Коста сасввм озбиљно.

ски пуковник, управник Београд. Војне Болнице. Поксјник је био спреман и савестан лекар, а играо је видну улогу у нашемјавном животу. " Бог да га прости!

Купатило браће Крсмановића почело је данас да рада. За покој душе Г. Тодор М. Тодороваћ са госпођом Јеленом приложио је општики београдској за сиротињу сто денара за покој душе свог оца свекра Маленка М. Тодоровићг из Овчиње који је премивуо 19 овог месеца у месту рођ?њз. Општина у име своје сиро* тиње изјављује ГоспођаиГо сподину Тодоровићу топлу захвалност. Невојничка снша Инспекција војаих пошта, наредила је свима поштама у земљи, да се уништавају сва она невојничка пи».ма, на којима нису прилепљене поштанске марке.

Продаја кожа Главна београдска војна станица на дан 19. о. м. у 9 сати пре подне пред кафаном ,Слоб зда“ изложиће јавАој продаји: 9 ком. говеђих кожа и 3 „ коњских кожа Позивају се купци да лођу на лицитацију. Храгујебачкп репоршер - од 1 — 15—III. — Прслеће. — једиа потргба. Код „Златне Руже" и Елијас Леви. — Лепеница. — Један губитак. — Пад Пшеиасла Крагујевац са зачетком про« лећа, почиње да губи своју досадању физиоаомију. Парк аочиње да се посећује; варош се чисти од разних сметли шга; (изузев неколико сељачких механџаја, којима би требзло олакшати кесу), взздух је свежији, јавни локали приступачнији и т. д. Корзо је пак, свакогз вечера толико пун света обојега пола, да већ идеалишем, како сам у „Кнез Михајловој“ улици у Београду.

4. — О, брате, како сам необријгн! обрати ми се г. Коста једног дана. — Па што се не обријате? упитах ја. — Б, знате ја се никад не бријем код берберина, него сам. Имам знате „штилет“, машину за бријање. Нисзм могао да се уздржим, а да се не насмејем. 5. — Има ли шго ново г. Коста? упитам га ја једном јутра, пре неколико дана. — А, ђаво би их знао! И ти Грци! Чујем да је онај њихов Венецуелос одст\пио, одговара озбиљно г. Коста. Навратићу се још који пут на г. Косту! Пх.

Кад већ поменух јавне ло кале, да напоменем једну потребу. — Начелник војне станице требао би да одреда једну комисију, да прегледа једнога дана, све кафане, ме хане, ашчинице, јавне кујне, □иљарнице и њихова дворишта, и да сваку такву радњу, у којој се наиђе на ма кзкав мурдарлук, смегта забрани, и, затвори. Јер сад, кад настају топлија дани, императивна је потреба, да се у илтересу народнога здравља веома пази на чистоту. Без личнога ауторитета, апсолутно не може се ништа постићи Ту и писмене наредбе не помажу. Нарочиту пажњу обратити и Еа берберске радње, куда сваки сбвезник с положаја прзо свраћа, па онда кући. Понова треба забранити болесним војницима да се за* државају или ноћеваЈу по кафанама. кад зато има доста болница. Жалити је, што Је велики салон у првој крагуј. пивници заузет од војних власти, када има пуно других локала, баш у суседству Крагујевца; а и у самој вароши, Пивница је локал I реда, као и „Талпара", „Таково*, и „Париз"; и Крагујевац дачас треба да има, где, да прими на одморак и грађанина и војника, па и да проведе који пријатан час у друштву сво јих, кад су и позориште и баоскоп забрањепи. Да озе забаве узабрањуј/ Немца » Аустрија.г.ци, то Ои и разумели, зла ми зато ни смо имали пзтребе, Једно за то, што зараза опада, а друго због тога, што су локали где су те забаве, угледни, и примерне чистоте. Наша макуфактурна радња код „Златне Руже“ — прети, да се обрука Мчогобројаи јавни и тајни ортаци ксте, изгледа, да ће добро даошгмаре своје кредиторе, на стра ни. Једзн Демајоровнћ унутра, други напоље; прзи на ооље, а други садз опет унутра, са чувеним Аврамом Мешуламом! Мица...

пут зд ЦАРИГРАД

уПцкја ке почепп ускоро

МИЛАНО, 15. марта Игалијанска Телеграфска Агенција јавља о операцајама у Дарданелик-а ово: Оаерације у Дарданелима које су услед разнвх сметњи биле одложене, огпочеће поновз. Савезна флота успела је да уклони све препрече, које би ометале успешну олерацију. Поновно бомбардовање биће још енергичаије и још силније но што је било прошло бомбардовање. Усав-:зничким поморским круговима верују да' ће Дарданела бити потпуно у савезничким рукама најдаље за дзе недеље. уГСмирал робек После значајне ооморске конференције на адмчралзком броду .Суфрен« адмчрзл Роден обишао је и иазршио инспекцију на савезничким бродовима.

Ратни савет — Стање бугарске војске | СОФИЈА, 15. марта Под краљевим иредсзднишгвом одржан је у двору ратни сазет, Савгту су присустзовали поред целе. влзде цео бугарски генералитет са соф^јским гарнизонаром и шефовима свих војних оделења при министарству војаом. У доброобавзштеним круговима се говори да ј© у савету претресано питање о држању Бугарске. * После изјаве др, Р-ддослазова министар зојни ]е дао исцрпан извештај о стању у коме се данас налази бугзрска војска, Како је после савета од стране бугарског [енералитета послата генералу Ратку Дими« тр^јеву честатку у којој му се честита осво* јење Пшзмисла и изражаза жеља за коначну победу велике Руеије, заштигнице Слсвенства, н њезиних пријатеља, у политичким круговима верују да се решење донето у ратном савету нн у колнко не поклзпа са досадашњом политиком Бугарске!

(

Лепеница је у своме корнту врло лепо регулисгна поред вгроши. Пошго су настали лепи дани, треба искористити снагу заробљеникз, па што пре регулисати икоритопритоке Ждралице, озе веома плаховите речице, како би КрагуЈевзц у будуће бао пот пуно обезбеђен. Пре неки дан изгубисмо и сахргнисмо угледног нгшег грађ нина, апотекара, и јед ног веома а.илног члана општинског суда, — Данала С. Илића. Пегави тифус однесе нам и овзга виђеног члана друштва, кога је Крагујевац достојно ожалио, и испратио на онај бољи свет.

Хшашки Хшшје БУКУРЕШТ, 15 марта. У круговима блискам аустроугарског посланства тврди те, да је Бечка Вкзда добилг из Рима нзјаву, да ће Италија за све време рата остаги неутрална и да никзкви обрти у ратним догађајима неће помутитн добре односе између Аустроугзрске и Италије.

Грчка и Бугарска — Иограиични сукоб СОЛУН, 15 марта. Содунска Телегрзфска Агенција јавља, да је код карауле „ЧЈНИковица'* дошдо до сукоба између пограничаих сгражч. Са грчхе страае погинуло је неколико војника, ,-а такође и са Бугарске. Грчка постаних у Софији уложио је код софијске вл-де протест, тражећч Д 1 се кривци к&зне.

Пад Пшемисла, и овде је учинио сг.лан утисак на грађане и војску. На лицу свакога ратника огледала се је јединствена радост; и потпуно оправдана, кад се зна, да нам се крај европскога рата бли жи, и ближи. С.

У Буковину — Око Черновице БУКУРЕШГ, 15. мзрта Из Марморнаце јављају: Око Чгрновице води се ужасна артиљериска борба. Рускс тоупе успеле су да заузму важне позиције.