Straža

Страиа 2

С Т Р А Ж А

Број 133

скм рањенипима. Тада се види велики контраст, јер ови несрећнаци имају бедне ваговв за сгоку, где је Црвени Крст тек назначен. Док Немачка купи своје рањенике у чисге санитарне и добро снабдевене возове, дотле њени сироти савезници бацају своје војнике на прљавул'заражеиу сламу. '' . На стаиици Солтоу где со Одваја пруга од Будимпеште за. Черневиц, ја сам'видо један воз пун немачких воЈника, уморних или оболелих унутрашњим болсстиад. Они. су долазили из Мункача а били су бледи и сломијени. — Осгаао је свега 20 људи од целог нашег пука, рекао је један од њих моме суседу у купеу, који им је делио цигарете. У много лрилика сам видео чиме се занимају Руси заробт љеници. Пролазећи преко моста Гојеру и Макелу и другим местима, ја сам их видео где чисте блатњаве улице. На глави су им били њихеви качкети а одевени су били у жуте капуте, којима се диве њихови непријатељи. Сироти руски пешаци давгли су нам знакб да су 'гладни и тражилр да им дамо хране. Требало је вндети њихове фи зиономије кад сам им бацао хлебац или чоколаду. Моји суседи су ме због тога мирно по гледали, Између Будимпеште и Дебреципа био сам сведок једне сцене која ме је необично револтирала. Наш се воз с био зауставио баш према једној дугој поворци руских заробљеника у возу. Многнх од њих беху сишли да наточе у своје чугурице воде. Кад нас опазише дадоше им знак да су гладни н неколико путника дадоше им хране. Њихо-ичувари, Мађари, гмејали су се гледај.,ћи их. Наједарзд један мзђарски официр забрзни да се врши то делење. Заробљеници се попеше у своје вагоне без иједне речи протеста а мађарски војници кх почешс бости бајоиетима да би се брже попели у вагоне. Старешини сграже се ово допаде и он се смејао као луд а попе је почео тућиј последше људе који су се пењалн Неколико заробљеника је рањено али ни једна реч тужбе не пређе преко њихових усана. Њихова резигнација је нарочита. Моји сапутници овим не бе

ху много изиенађени и ја чух једног Бечлију где рече својој жени с презрењем па чак/и индигнацијом: — Ето мађарских манира), Верујте да ја нисам сам којн посма:ра кроз врата делове аустро-немачке војске на Карпатима. Сви (Лгали путници разумеју као и ја овај тужни дефиле возова и поворке руских з зробљеника нису довољне да их разоноде или у геше. У фебруару је говорецо о деклакорату Пшемисла и да најуре Русе од Лавора у пролеће. Ако ли се тек пејсзж измануо од фебруара месеца. Нема више ни бела снега ии мрке и су%$. земље. Нежно зеленило пружило се у недоглед и милијарде житних клица покривзху земљу. Кад суице позлати целу равницу, ко ће сакупЈгги то благо у класу? Мзђари никако не допуштају да им се каже даје Тиса преговарао у миру, али ипак они хоће мир. Али добро знају да се у РумуниЈИ спремају са рат. Какав удар ако ови „мизерни мало латини с Балкана* пређу Карпате у наглој офанзиви! — На срећу али не смеју, рече ми један грађанин из Арада, који себе сматраше за добро обавештена човека. Провео сам у мађарској пре' стоници читав један леп пролетњи дан и чак там из далека могао бити у околини парламента. Још једна промена у декору: овога пута је палата отворена али је трг мртав. Парламентари улазе и излазе у групицама. Ово је било време седница специјалних комисија. На сгепеницама се засгзје и коментарише изјава коју је граф Тиса јуче од своје стране учинио. Према Бечу нису увек баш много при]атељ:ки расположени. Ево како се они о Бечу изражавају: — Пшемисл ]е скоро и заборављен. Оке вечери кад је он пао, многи од нассу поми слили да је све изгубљено и видили марш Руса на Беч. — Лепо, одговори један други, грешка би била само жалити га. Ако Руси буду маршовали на Беч, то ће причинити много доброте Аустријанцима и имаће више страха и респекга према нама.

прекјучс на боље. Кац се сазнало за срећни обрт у краљевом стању, у вароши јенасгала неописана радост. Интертсакгно је да сами лекари, хоји лече краљз, приписују тај обрт дејсгву чудотворне Иконе Богородичине која је била положена на "раља. Лако је могућно да лекари не ве рују то искрено, ач ч морају да се праве да верују пред целим јавним мњењем, које је биготно и пред краљем који је веема побожан човек. При примању иконс краљ је био веома потресеи, и већ јецау час дОцније по чело је нагло цурење зноја и настгло је побољшање које непрестано траје. По мишљењу лекара, ако овај обрт и данас г 'отраје, несгаће сваке опзсности за краљев живст.

100.000

/

— Талмјанона повоћ савслнаш -•рулаиа. СОЛУН, \%. маја. Из итзлијански.ч војнкх кругова сазнај? се, да Талијани спремају жспедициони одред од 100.000 војника за Дардачеае да по« јачају савезначку војску.

— Уопах оааааничнмх трупа АТИНА, 14. маја. Сзвезнички аероплани ле тели су изнад Дарданела н снажно су бомбардовали турске позиције. Савезници који су се^и скрцали код Еноса, отеии су на бајонет пет редова турских шанчеча и дча бре жуљка велике Сфатегијгке вредчости.

„Даппоиатсин* румунскои даору. —

норам на

Букургшг, 18 маја. Аусгријски послатик на букурешком двору прилнком аудијеације код румун ског краља 1 ражио обавг« штења поводом војнвх ме ра на аус»ро румунскојграници. Краљ је погчаника упутио на г. Братијана п манистра војног. Овај не дипломатски корак аустриј ског послаиика изазвао је негодзвање у румунским полчтичким круговима.

Бугарска и Споразум

СОФИЈА, 17 маја. Бугарска влада упутвла је Ситама Тројнога Спс раз)ма г.игање о томе њга би оиа добила ако ступи у акцију на стр?чу Тројнога Саоразума. Према одговору који добије Бугарска ће опреаелити своје држање. Борко.

Едмоцд Прива

Дуж руеког фронта

— У Шавли.

На Висли. — У Галицији. - Око Пшемисла. —

Дустро-тадијанеки рат

г. Милан Црвчанин, којИЈ*е јуче рукоположеа у њој за свештеника.

Поврцак швртраш До првога јуна :ви наши интернирани грзђани за које је постигнут споразум о замени са аустријском владом вратиће се преко Турн-Северина у Србвју.

Осватљавање вагона Минисгарство Грађевана наредило је Железничкој Дирекцији да поправи га сару Нишу и од сад освет љава све вагоне путничких возова.

Из Мвсног Одбора Данас ће се одржати седница Месног Одбора, на којој ће руковаоци продавница поднети извештај о продатом шећеру. Сем тога решаваће се, решавзће се, али пј старом правилу нсће се ништа решити. Америчкм лекари Кроз дан-двз отпутоваће натраг у Америку 4 6јл ничарке и 1 лекар, који су били на раду у овд. војној болници. На њихово место дошлс су већ друге особе.

Петроград, 13 маја. (Задопнио) Службено саопште ње. — У пределу Шавли настављсне су борбе, не докевши никакве взжније измене. Код Осовјеца у блвзвни селд Сонсша, покушај Немаца да нас нападну био је спречен ватром са дврђаве. У правпу Тује и на другим секторкма траје доста снажаа артиљервјска ватра. На левој обали Висле, 11. маја и преко ноћи између 11. и 12. одбили смо више непријатељских напада, које је предузео не са великсм енеоги’Ом.

Веома огорчена борба водила се на обема обалама Сана и у пределу између Јарослава и Пшемисла преко дана 12. маја. Између Пшемиста и велике баруштине, која се зове Дњестар, непрајагељ је наставио да развија веома жесгону артилеријску ватру и да уводи у борбу нове снаге на сектору Гусаково и Круженица Сни непријатељеви напади у овоке пределу успешно су одбијени. У аределу с оне стране Дњесгра и у Буковини нема јикакве иамене.

Ош Ошкји

— Науопож »оиачиих хрупа. -

Букурешт, 18 маја Између Пшемисла и великог дњестарског блата всди се велика артиљериска борба између немачких и руских трупа. Немци покушали неколико напада на нрж, али су одбвјени са о громним губнтцима!

18

I

Пра улаока у амцаЈу обрааоааћо оо иоапацаока алада.

Букурешт, 18 маја Коиференцаје са шефо* вима пхрламентарних странака Одржавлју се још увек. Данашња клада жели да сву озбиљност догађаја по асмљу поделв са свама стран Сви шсЧовн у име

својих странака обећали Братијану да ће га потпо магати све дотле, док правац његове политике буде користан по државу! Говори се о образовању једног коалиционог каби иета који би имао за дужност да азведе Румунију из резервасаног држ. ња. Ш. ф коалиционог кгбинета ОСтао би и даље г. Братнја • но. Гласови о овој комбинацији прииљени су веома симпатично. Јвн.

- Нвредк } Трсту — специјални извештај Солун, 18 маја У Трсту очет избилв нереди, који су одмах узели а»зроке размгре. Тршћански гарнизон појачан са мађарс им пуковима, после двочасовне крваве уличне борбе заузе најважније ва* рошче тачке. Велека број Талијана и Сповена ухап« шен. Неколико народних пр> вака сгрељано. Сантјаго — Флота пред Трстоа — Спецпјалнп иееешеај Букурешт, 18 маја. Аустријска флота напу

од стране становвшшва наредити бродовима да бомб? РДУ)У Трст.

Туреко-талијшки одш — Пред прекидон вдносс (Спец. вевештај) Букурешт, 18. маја Односв између Турске и Игалије веома су затег нута због доггђаја у Триполитанији По налогувчаде тапијански посланик у Цариграду посетио вслвког везира и уложио протесг због агитацвје турских агената међу којима је ул Јаћено и неколико официра, чланова кабинега »Једчн-

стила Которски Залив и до-1 ство 0 Напредак". У царипловила пред Трсг, на који градсквм политичким коу

Пцедавања у Пефовду Г. ЈБуба Стојановвћ одржаће ових дана у ПефО грзду низ поедавања о претензијама Србије на Д лмацију. Зкрат Оанна у Бмтољу Зираг банва у Счопљу поднела је Мчнисгарству Народне Превреде предлог и правила за тзарањефилијапа Зират банке у Битољу. Одбор за крсцену штете Одбор за процену штете за град Београд, поделио се је у три секције: 1) за фабрике, постројења и пре дузећа; 2) за трговачке, за натске и јавне радњт; 3) з > приватне донове.

жиран, да лажно потписује и председника лекарске комисије, из окружне комаиде, мајора г. Весу Миликића. Како даље чујем, та је компанија ииала својих чланова, и по неким болницама, где су примани и уписиаани људи, и без прегледа трупног, или ста ничног лекара. Што значи: да су ти људи фалсификовали, и амбулантске слроводнице. Управници појединих болница, треба да поведу и о овоме рачуна, а комисије, да не прегледају ни једнога од обвезиика, у чију објаву посумљају. По изјави једнога од болиичких лекара, у вароши се виђа доста обвезника, који

давно упућени у своје комапде, зато би требало на те људе обратити нарочиту пажњу; а злочинцима, о којима је напред реч ударити гаожђе на ноге, јер су то у неколико, и издајице рода свог. Ту су између осталих неки Радосав Стевановић, из Трешњевака самозвани ,,наредник ,( , Војислав Ратинац из Грошнице, неки Грбичанин. А говори се, да ће се ускоро повести истрага и над једним болчичаром Чедом Домановићем који је нз рачун лекара из војне болнице преварио једну читаву масу. И треба. — О. —

С Н. М. Бојаиић

5 ДРИНИ

Шуми и ромори валовитл Дрина , Крвавим таласом ^војим љуби камене обале и.ен.с Душманском крвљу црном — што беху орошене Где-где, је тиха, тајанствена — нема У дубинама својим скрива тисуће крвавих лешева.

Ал’, где-где бесно риче камене обале дере И у беснилу своме скаче на голо стење, К’о да 6и хтела спрати, невину крвцу Војске ћесара — кутуртрегера — модерних варвара И опет тиха тајанствена нема.

И спет ће се вали твоји замутити крзљу Дрино, Тада нас нећеш више делит од Херцег-Босне Те лепе земље прадедова наших Који су вољно — крвљу и коС'Има својим Бедеме дизали страшне против најезде црних варвара.

Шуми и ромори валевита Дрино Ал’ када херој српски смртно погођен падне Прими га у своја сестринска недра Скри га у дубинама : војих бистрих вала Ал' ричи бесно тамо где има варвара ■~тт~-»ииаајда »» т ■ т г " ,, 7 .~

За добровољце

За наше храбре добровољце који са пушком у руци стоје на мртвој сгражи у одбрани Српства в за Инвалиде Савеза Добровољаца приложили су преко нашег уредништва:

Сшвш студвната Јуче је у Нишу одржан сасгангч сгудената у сали нишке општине

1- Миодраг Костић У Крагујевцу је преминуо ђзк добоовољац Миодргг Костић син Счме Костића адво«ата из Крагујевца. Бог да му душу прости.

је избацила два топовска метка. јон. Бошбардавање

Солун, 18 мајз. Командант аустриске фдоте послао је са адмиралског брода становништву Трсга поруку, да ће при првбм нереду у вароши изазваном

говима сазнаје се, да је га лијатски посланик цараградској в.пади поднео так.ве услове на које ова неће моћи да присгане. В?рује се да је преглед дипло азнтских односа не минован. Архива талијанског посланства спакозана је.

ђомбардобаме Хшбпстрије

НИШ, 17 маја. Према добивеннм извешгајима чегнрз втапијанске крстарице иоввјега типа, бомбардовале су аусгриску варош КапО; истрају. Бомбардов?ње је изв 'ше-о с пуно успеха. Јовановић.

Злочинци

„Правда треба да је неумитна".

Пренето из прошлог броја Воја Драгомира Станковића, фаб. бонбона Н. Н. Ђ. Мијанло С. Ђорић, кафеџија Драгугин П. Васић, дуванџија Н. Н. Ј. Н. Н. В. Антоније Ђорђевић, шпедитер Н. Н. М. Јоца Карјачанин, из Сенте Владимир Стевановић, гвожђар М. Гајић, трговац Бора Станковић, трговац Милош Јовановић, редов 7 пука за покој душе своје матере

160.— дин. 10 ,- „ 5.- . 2— „ 5- . 10 .- „ 10 — „ 4. - „ 5— „ 20 — , 5. - .* 4.— ; 10 — „

1 —

Свега 251— „ Срби, не заборавите: Брза помоћ, двогуба је помоћ.

сшк ЛИРЛИХ У Р0ПСТ8У

Живојин Станковић из Тешице, Трајко Симић иа Гњилаиа, Димитрије Станојевић из

хановић из Вапакоња, Садивоје Станковић из Браиичева, Алекоа Станковић ? Драгомир Симоновић из Винче, Радосав СаЕчић из Ушћа, Живко Сибиновић из Коњуше, Страхиња Сабларевић из Обреновца, Сава Стојановић из Жагубице,

Несврте, Златко Стојановић иј Стојан Стаматовић из БеограБеограда, Риста Столић из д а , В.шдимир Станковић из Конопнице, Живко Стефановић ТрзЈића, Цветко Савић из Бу-

а

Чумотшориа ииоиа ■ поиори. Атина, 15 маја Болест краљева, која је у иоследње време задавала озбиљне бриге његовим лекарима и у становништву престошше одржавала стал-

но узбг’ђење, кренула се од Б.а«ик Д#о-, Гјмгориљ КосадјиГб

Готов укзз У Манистарсгву Војном је завршен рад на унзпређењу нижих и риших резерзних официра и кроз не колико дана овај ће указ бити поднет Престолона следнику на потпис.

0(1Г)Ж8Н ОДбОр Средишни Одбор Народ них Посланика смеаиће у току ове недеље све чланове месног одбора у Јагодини. Малан Братић, бла

гајнак тога одбора, који јеј једним вагсном који је био' одобрен за шећер привукао неху робу, заједво с осталим члановима који су го знали биће притвсрен и осуђен. Браћа Бвкетон у Србхји Члан јвиЛ ондонског Бал кснског Комнгета браћа Бекстоа допутоваће у току идуће недеље у Ниш одакле ће отићи у Софију а Букурешт.

Ерагујевац, 14-\М9!5 Каквих све типова има данас, и то међу људима, који су у позадини; који су се заклонили законом, те да не буду ни на каквој обавези ит.д. ево само да видите. Лекарске комисије, а и поједине команде, овде у Крагујевцу, прегледајући објаве многих обвезника, I аишли су и на — фалсифнкате. Т. ј. извесна компанија, заваравала је појединце, да ће им израдити у (тој и тој) болници, и прајем у истој, и подуже боловање. Наши људи, међу којима има доста и наивних, обрадовани, да ће им сс дати пришка, да још који дан поседе код својих кућа, и привреде још штогод на своме имању — са кога се јадна његова жена и малолетна

из Београда, Љубомир Станковић из Винче, Милош Стојковић из Драгова, Живан Стевић, из Борка, Стеван Степановић из Поповића, Ђура Стојиљковић из Шумана, Илија Стојадиновић? Влада Стојадиновић И8 Београда, АаексаСтанковић из Поповице, Јован Сто јзновић из Крушаре, Јефта Сиљановић из Губице (Битољске) Владими Степановић из Топонице, Чедомир Стаменковић из Језера, Живота Савић из Доб,рића, Јане Стојичевић из Трешњева, Љубомир Симић из Метговића, Стојан Савић из Бунуше, Љубисав јСтојановић из "Крушаре, Искран Стојановић из 'Брода, Лзчко Станојевић ис Суботице Јвван Стојковић из Бистрице, Михајло "Савић из Петровца, Костадин Стефановићиз Сипића, Лазар Станковић из Смедерзва, Костадин Стојиљковић из Грабовице, Милисав Срнић из Богосавца, Јован Стаматовић из Скопља,

деца не скидају ево већ скоро Никола Стојичић из Каменице 10 месеци, — давали су колико Алимпије Стојић из Накучана,

Нон лшгргој! Јуче је у нишкој Саборној цркви певава нова ли-

I* тургнЈа коју је комооновао Штакадрчја др*г. Грегормћа - Космар.ка 22

год им се затражи; и, — компанија им је ревносно после пола сахата, узимајући орнгиналну објаву њихову, доносила другу, под фалсификованим потписом појединих управника болница, са 20, 30 или 40дана боловања, како се кад погоде!! Наравно, да је пре тога узиман новац „за лекара“, — кога војници ннсу ни видели. Ово је већ и утврђен факат, - и кривци, ено их већ у деповском затвору. Свмо нису тамо канда сви. Ово су већииом радили, како смо извештени, иеке опшгинске ћате, из околине крагујевачке; од којих је јсдан, купа

Чедомир Стефановић нз Ку пинова, Жива Стојић нз Завоја,

Тома Станојевић из Кличевца, Владислав Стојановић из Мас-

кара, Цветко Стојановић из Лелића, Сзва Сајић? Радасав Станисављевић из Кушиљева, Миленко Стојановић из Соколова, Арсеније Станковић из Краставчета, Таса Симић из Воћњака, Танасије Спас јевић, из Рушња, Таско Стојменовић из Ниша, Милоје Станишнћ из Четережи, Милош Смиљановић нз Јежевца, Мига Спасић из Јајинца, Милош Станојловић? Марко Сретеновић из Лесковца, Радосав Станојевић из Набрђа, Алеска Стаг зћвзћ? Петдо Стра-

|дожење, Крста Стојић из Божанове, Љубомир Стојаневић? Јован Стефановић из Камбелевца, Михајло Стефановић В. Моштанице Чедомир Станић из Битоља Мита Станојевић из Раброва, Атександар Симић из Београда, Милутин Симић? Иван Спасић из Тополе, Благоје Савић из Јовановца, Трајко Станчић из Краставчета, Стеваи Стојадиновић из Пожаревца, Раденко Станојевић из Вошановца Влајко Стојановић из Богојевца, Светолик Савић? Душан Станковић из Дложана, Сотир Ставретковић из Призрена, Кипријан Стојковић из Буковљана, Војислав Симоновић из Церовице, Милап Степановић из Салаша, Јован Станковић из Лопати, Димитри Спасић из Коњара. Миленко Савић из Добродола, Софроније Станвјевић, кз Дејана, Михајло Стефановић из М. Лаола, Вучета Стефановнћ из Дољашнице, Борисав Стевановнћ? Јован Смиљевић нз Сјенице, Милан Стефановић? Илија Стојковић из Београда, Душан Сенкић из Кнеа Села, Јован Стојановић из Црне Траве, Милутин Спасојевић из Славковице Драгутин Стакојевић из Пољане, Сибин Сибиновић из Бучја, Змејко Стојичевић из Трешњева, Стијић Симеоновић из Чешљеве Баре, Новак Славковић из Црквине, Стакоје Стојковић из Г. Трнове, Сава Станковић? Милорад Стојановић? Ђока Стојановић? Милосав Стојановић из Вел. Стаиоје СтоЈановић из ,Чокешиие, Стаиоје Стевић из Вел. Крупице.

а Алеска Стат ^бвзћ? Пет?о Страђдговрни уредвакТ1о<Јриво1е Милвдиновић Зорњ.а ул. 12

.