Stražilovo

спиеа не види, јели ово каква пелина, одлучеио : нитати Марка Драговића, јели у посланом рукопису цео крисовуљ цетињски, и ако није, је ли то, што је исписао и послао, за себе каква целина, и зашто је послао и оно, што је већ. штампано. — 9. Гавра Битковић шаље животопис свога ов,а Јована Витковића, нроте будимског. Према приватној оп;ени, коју је писмено послао Јован Бопгковић, прима се за „Летопис" и награђује одсеком. — 10. Селак шаље превод с Француског: „Хигијена деце". Како је Матица већ једаред наградила слинан спис дра М. Јовановића-Батута под насловом: „Здравље и напредак наше деце", који је и штампан пре неколико година: књижевни одбор не увиђа, да је потребио овај спис и у претрес да узме, а камо ли да га „Матица Српска" изда, а у том уверењу утврђује га и то, што је исги рукопис иисап латиницом, те би га ваљало доста дотеривати. — 11. Ђорђе Глибоњски шаље спис: „0 небеским телима", који је слободно превео по Тучеку. Издаје се одбору за издавање књига за народ из задужбине Петра Коњевића. А. М. М.

П030РИШТЕ И УМЕТНООТ. (Чешко народно позориште у Прагу.) На римскунову годину гостовао је у чешком народном позоришту у Прагу руски кор од 50 певача иод руковођењем Димитрија Славјанског-Агрењева. Тај кор, који пева старе руске јуначке и народне песме, путује ио Јевропи те је преко Берлина', Драж1)ана и Љпскога дошао у Праг, а оданде ће у Монаково. Прошле је годиие кор тај започео пут свој па је свугде иожњео најлепше нризнање. Берлински су часописи пуни хвале и сви као из једног грла тврде, да се такво што особито и занимљиво није чуло у Берлину већ од више година амо. То се исто вече дала у чешком позоришту и Сметанина опера „НиН&ка". (Нова слика Матејкова.) Јан Матејко је изложио - иову слику у Баршави. Слика приказује, како је козачки хетман Богдан Хмјелницки опсео град Лавов са татарским каном у 17. веку. (Нова ма^арска трагедија.) Евгеније Гакоши, главни уредник „Иас^арезМ 1иг1ар"-а, написао је историјску трагедију иод насловом: „Андрија и Јованка". Трагедија се та као новина приказала прошлог месеца у мађарском позоришту у Будимпети и иожњела је леп успех. (Орксстар самих жепскиња.) У Лондону је ире кратког времена био коицерт на добротворну цељ, на којем је свирао оркестар од 60 чланова, искључиво женске из виших кругова. Све су биле једнако обучене у бело а дириговала је тако!)ер женскиња, гроФица Фолкестонеова. (Лист у Иетроградуј. Пред крај ове зимске сезоне ићиће Фрања Лист у Петроград те ће на два симФонична концерта лично дириговаткс оркестар. Том ћ.е приликом сав ра-

според бити састављен из самих дела Љстових. Једва се на молбу почасног иредседника руског музичког друштва склоиио Ли.ст на тај зимски пут. У петроградским се музичким круговима живо спремају, да лепо дочекају уметника.

КЊИЖЕВНЕ НОВООТИ. — У Сарајеву излази од нове године нов белетристичан лисг „Босанска Била". Уређује га Божидар Никапгиновић. Лист ће излазити дваред месечно а доносиће у сваком броју по две слике. Цена му је 4 Фор. на годину. — Стручни немачки лист „В1е 1\ т а{;иг" донео је у свом 48. и 49. броју два чланка од нашег сарадника проФесора Мите Петровића, иод насловом: 1Јаз ЛУ1ес1егаиШШ]еп (1ез 8е1(1еп1)аие8 Гп ХЈп^агп. — Генерал Ђорђе Клапка изнео је на јавност своје мемоаре. Издала их је Франклинска дружина у Будимпешти. — Хамерлингов „Аћазуег 1п Иош 14 доживио је већ иетиаесто издање. Ових га је дана издала књижара Ф. Гихтера у Хамбургу, и то у великом илустрованом Салонском дивот-издању. Има преко стотине илустрација и у опште је славни тај сиев Хамерлингов нодичен сјајном опремом и са типограФске и са вештачке стране. — У наклади Вилхелма Херца у Берлину изашла је нова свеска новела Павла Хајза. То је осамнаеста свеска у целокупној збирци. Наслов је свесци тој : „Небеска и земаљска љубав" а садржај јој је осим једне новеле под тим насловом још две друге новеле, од којих је једној наслов: Г. V. К. Ј. А. а другој и последњој : „На живот и смрт". — Од Ђорђа Еберса изашло је ново дело : „Чичероне кроз стари и нови Мисир". У делу томе. има миого дрвореза и две слике. Гађено је на основу великог дивот-дела: „Мисир у слици и речи" али је писац то дело саевим из основа ,прерадио и у тгретрес узео и најновије догађаје и открића на мисирском земл^ишту. У предговору вели Еберс, да ће „Чичероие" читаоцу, који не може сам отићи до долине Нилове, све пред очи изнети, што је вредно знати и запамтити, и упознаће га са земљом и становницима, са историјом и споменицима мисирским^ од најстаријих времена до данас. — У наклади Мавра Гата у Будршпешти почеће за који дан излазити ново илусгровано дивот-издање драмских дела Шекспирових, које је прорачунано на сто свезака. Употребиће се у том издању карактеристичне илуетрације Џилбертове, које су и у Халбергеровом дивот-издању, а Григорије Чикија, најдаровитији данас драматичар у Мађара, нанисаће уз сваку драму увод и белешке за разјашњење. — Мусуруе-паша, недавно умировл.ени турски иосланик у Дондону, дао је у штамну свој превод Дантовог „П рчгасИзо"; што је, као и „1' ЈпГегпо-' из Дантове „сИута соте(Иа" ирео букао у старо-грчке ијамбе.

Први овај број шаљем свима старим претплатницима „Стражилова" а и иначе миогим својим пријатељима и познаницима, и молим их, да се на .лист претплате. Ко се није рад претплатити, тога молим, да ми овај број врати. Јован Грчић. САДГЖАЈ: Сиромах Јоле! Слика из народног живота. Написао II. Адамов. — Апостол. (ПетеФИ.) Превео Благоје Бранчић. — За начело. Гоман Милана Савића. — Сколиоза у учитељској школи у Сомбору. Од М. Петровића. Путописне црте. Један дан у мађарском Гиму. Од С. В. 11. — Књижевност: Књиге за иарод. Оцена од ==. Уметност: Сватовац. Приказ А. Јорговића.— Лјистићи: Гласник. — Позориште и уметност. — Књижевпе новости. „СТТАЖЗМОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године.- За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. — Гукописи пгаљу се уредништву а нретплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. СРПСКА ПГГАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИћА У Н. САДУ.