Stražilovo

ГБ р. 34.

СТРАЖИЛОВО

543

Желите и ново што знати? Г осподиновђ камердинерт. М1хаило данасљ се в'(;нчао са н г Еком г г, Чаврговл'ћиомЂ д4воиком'в, наил'1н1шомт> заиста у Н. Саду! — Дворлни знаду добро избирати. Ранкина се сестра удае, и со тимт, отвора нутт. ш.оизи.

Здравт, самв, и то и вама желимт. и Фраили Дафнн, ко10и се препоручуемт, и иоздравллмЂ. ВашЂ старии Магарашевићв. Р. 8. Нисамв за дуго иисао; ал' самв иадокнад10 СЂ ДуГИМЂ ОВИМЂ ПИСМОМЂЈ И ЖеЛИМЂ УЈССШ рГ0 У1СО.

Г Л А 0 Н И К. (Српска академијска друасина „Зора" у Вечу) издала је по решењу своје ванренне скупштине ово дана апел на народ, да се сви Срби без разлике вере лате скупљања народних умотворина. Из својих је средстава „Зора" наменила двеста Форинти као награду скупљачима те позивље све скупљаче, да скупљене умотвориие попгљу њој а она ће их према вредности им оценити и наградити. — Ми смо још лане на челу 9. броју нашег листа нагласили нужду скупљања народних умотворина, те смо позвали Матицу Српску, да она буде у том послу руковођа, а сад само с радошћу можемо поздравити то, што је честита „Зора" прегла, да у том послу предњачи. Шат нам лепа срећа даде, да се једаред стресе с нашег света немар те се позвани ревно и усрдно одазову позиву „Зорину"!

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ, — Стигле су дипломе за чланове „Матице Српске и . Љст је укусно израђен; слика приказује храм, над њим година оснивања, 1826., ниже је кошница. под њом св. Сава. Још су слике Саве Текелије, Јована Хаџића, Доситија, Вука, Теодора Павловића и Јов. Суботића. У среди је место за име члана и за потпис часника. — Нова књижара Крајиновића и Суботића у Митровици издала је неки дан као првенче своје књижицу о Ф ил и п у В и ш њ и ћ у, а то у спомен подизању надгробног споменика том славном гуслару и песнику. Књижицу је ту уредио И в а н И в а н и ћ Најпре је на шеснаест страна реч о Вишњићеву животу и песмама његовим па онда су саопштене ове песме: „Ночетак буне на дахије", „Бој на Салашу и , „Бој на Чокешини" и „Бој на Мишару". Напослетку је из „Сербианке" Симе Милутиновића извађена „Дика слијеиаца", што је у славу Вишњићу спевао стари наш Чубро Чојковић. — Из нашег је листа у засебну књигу прештампана приповетка младог нашег сарадника Милутина Јакшића под насловом „Н а странпутици 11 , која се завршава у данашњем броју. — Из „Новог Београдског Дневника" отштампана је реплика М и х а ј и л а Валтровића на одговор Стеве Тодоровића у ствари Крстићевих икона за Нишку цркву. Ова се Валтровићева реплика има узети као друга књижица расправе његове о „Православљу у данашњем црквеном живопису у Србији". Један део полемике о Крстићевим сликама водио се лане и у нашем листу Ту их је најпре у два маха приказао Валтровић, после је Ђорђе Малетић казао своје замерке а Валтровић је на те за-

мерке укратко одговорио (в. 10., 31., 40. и 42. бр. „Стражилова" за годину 1886.). — М. Ђорђевић-Иризренац јавља, даједао у штампу с руског преведену приповетку из рускога сеоскога живота под насловом : „Ма ш к а II а в л о в на а , која је била штампана у „Српском Забавнику" 1884. године. Књига ће изнети 7—8 табака. Цена јој је 50 новч. Добили смо књижицу: Ђорђе Магарашевић, српски књижевник, оснивач и први у редник „Срискога Летописа", написао Ђ о р ђ е М а г а р а ш е в и ћ, ироФесор у Карловачкој гимназији. Књижица је та прештампана из Летописа Матице Српске. У њој је разговетно и нажљиво описан живот а особито рад неуморнога оснивача најстаријега књижевнога органа у нас. — У Загрепским МагоДтт ЈЧоутата изалази у преводу: „Неспоразумак", конац романа „Жене Петроградскога друштва", што га је написао Владимир кнез Мешчерски. Забележили смо у своје време, да је у том листу изашао и други део тога великога романа. Преводилац је М. Ђорђевић-Призренац, писац „Слободарке", „Четири божићне приповетке" и т. д. Сад је прегао, да преведе и први део. Преводилац позива на претплату, па да изда цео роман у три крвиге, по 1 Фор. за књигу. Књига ће свака изнети по 25 табака. Новци се шаљу преводиоцу у Београд. — У 8. броју „Кпјггеупе зтобге" прештампана је из 27. броја нашега листа оцена Милана Савића на Харамбашићеве „Ти^отПке". „КпЈ12еупа бтовга" је сама баш хтела да донесе' свој суд о тим песмама, но је, вели. у Савићевој оцени наишла на суд, с којим се у главном слаже. — У истом је броју оцењен и свршетак Нешковићеве расправе „Змај Јовановић као иедагог," што је изашао у 150. свесци Летописа Матице Српске. Оцена је та сведена на то, да је сва расправа не само лепо написана него је и врло занимљива па и поучна за сваког учитеља. Писац је, вели „ КпјЧиеупа зшо^га", том расправом показао, да је свестрано и темељито своју ствар проучио и да се на висини иедагошкога напретка налази. — У Загребу ће се иокренути нов илустрован лист „Бот 1 бУГећ", који ће излазити накладом књижаре Кугли и Дајча Уредник ће му бити Никола Кокотовић, који је „ВаЈкап" уређивао. — У тако званом 1л ЂегађигВДа^Ђ-у Бечког листа „^еие ЕгеЈе Ргеазе" од претпрошле недеље, 9. о. м., бр. 8255. има расправица о нашем Бранку Радичевићу. Под расправицу је потписан неки А. Нагеле. Живот Бранков канда је тај Нагеле тек ио чувењу написао, јер се из понечега види, да није баш најбоље о свему инФормисан. Тако му је Бранко учио гимназију у Карловцу (Каг1о\уа1)2) а Стражилово је ту само „Л^аМсћеп". Да би „карактерисао Бранка у иравом ње-