Topola

372

нат Јован Обреновић осуђен je да се диши свога звава и да неыоже живети и пребивати у месту где се буде налазила дентрална управа, с правом да се из места може удалити највише за један час далеко па и то под надзором полидајним, да плати 50 дуката Радојловићу за бешчашће, и 388 гр. настојнику ыанастира Вујина п протојерејима драгачевском и брусничкой у награду за тропгкове кад су позивати у Веоград на суочеве; апеладијони суд изразио je своје неповереве на поенату просбу Јована ОбреновиЬа, осуди га 10 година на затвор у лаке окове од једне руке до ноге, а награду Радојловићу повиси на 100 дуката, и осям тога осуди га да плати по 3 дванцика за свакн дан оним становвидима рудничког округа који су због вега били неко време уапшени. Намесништво изменило je ову пресуду на трогодишве пребиваве у Београду под подицајним надзором. Баба-Милића осим што je лишен звава и да неможе више ступати у службу, осудила га комисија на пет година затвора у окову; апеладијони суд повиси о на 10 година намесништво га осудило само на двогодшпви затвор. Начелннк јагодинског округа Живко Шокорад осуђен je комисијом на трогодишви затвор у окову по решељу апеладијоног суда морао je да одржи десетогодишвп затвор ; али намесништво му одредило да буде две године под полидајски надзор Мајора Стевана Ненадовића осудила комисија на юдишви затвор у оковима, али je избавлен одказни. Капетан Анђелко Петровић осуђен je комисијом и апеладпјоним судом на двогодишњи затвор у окову; намесништво ыу то заменило са годишвим надзором полицајне власти. Поду капетан Давид Миловановић осуђен je био код свију инштандвја да се лиши звава пда више у службу не ступа. Начелника јасеничког среза Жнвка Јоксимовића нарочито комисија прогласила за невиног, апеладијонп суд и намесништво преместилп га у другп срез. Начелника подунавског среза Милнју Становића осудизаје комисија и суд на шестогодишви затвор у окову, али ыу je све то смавено на годину дана полидајског надзора. Начелнпк крагујевачког округа Милутин 'Борђевић решевем комиспје као неспособан за таку важну дужност треба ыу лакшу дужност дати; апеладиони суд исказао je да се сасвим из службе отпусти ; а намесништво му опростило осудив га само на званичан прекор. Неки од суђених кривљени су у томе, што су давали своје кове побувеним солдатима, што су уверавали Милоша о својој привржености према вему што нису на време предузелн „прелупредителне* мере. Осуде над вепосредниы вођдма солдатске побуне несу биле објавжене.

( 3 ) Упутство комисије било je напечатано после окривљења Вучића и Петронијевића у интригана противу Милоша, у Српским Новинама за 1840 годину Број 33.

( 9 ) Новине Српске за 1639 год. Вр. 50, 51 и 55; за 1840 г. Бр. 3—5. Српске Народне новине (тако су се звале новине издаване у Пешти) за 1840 годину Бр. 17.

( 10 ) Слово за дочек говорено кнаку Михајнлу у Делиграду 26 Фебр. Нов. Српске за 1846 год. Бр. 38. Прокламација кназа, речи и одговори у Београду после додаска Михаиловог. Бр. B—ll.

( п ) Новине Српске за 1840 год. Бl. 18—19; Српске народпе новине за ту исту годпну Бр. 33 —43, и пз рукопоснпх пзвора.

( п ) Новине Сроке за 1840 год. Бр. 20—25.