Topola

11. Bogovi mora i voda. Amphitrita.

9 1

Klarakteristican za nj jest još oseban način stajanja, pošto su ga rado prikazivali, kako je jednom nogom svom snagom stao na kakvu uzviseniju stvar (slika 41.). Najstarija kipna prikaza toga boga, što no se je do našega doba uzdrzala, jest žalibog samo u odlomcih sačuvana figura sa zapadnog procelja Partbenona, gdje bijase prikazana pravda Athene i Poseidona za posjed Attike. Pojedinih figura toga boga nema upravo mnogo; najveći dio njih imade razmierno mladi typus draždjanske statue (slika 41.). Glavni mu attribut jest trozub (tridens), što ga obicno drži u desnici; često su mu pridavali i ribu kao karakterističan biljeg. Ovdje prilažemo lik bogov, načinjen po prekrasnoj gemmi Dolcejske sbirke (slika 42.).

2. Amphitrita. Kada se o Poseidonu bijaše gotovo obćenito ustalila pomisao na morem vladajudega boga, pridaše mu za ženu Amphitritu, jednu od Nereida ili Nerejevih kćeri. Po običnoj priči odvede ju on s Naxosa, no druga tradicija veli, da je ona uklanjajući se silovitu snubljenju boga najprije pobjegla k Atlasu, gdje ju je ipak našao Poseidonov dupin i priveo k njemu. Djeca joj od Poseidona jesu Triton, Rhoda i Benthesikyma. Plastički jn prikazivabu mladjano liepom, vitkom spodobom, obicno nagom ili polnnagom, vozeći se u Poseidonovih kolih do Dj'ega ili bez njega, a na izdjelanu dragom kamenju vidimo ju budi sjedeći na brbtu silna Tritona, budi jašući na tulnju ili dupinu. Kosa joj obicno pada razputana niz pleća. U nje su kraljevski attributi diadem i zezlo, a jamačno vitla i trozubom svoga vojna. Divna u Rimu nadjena reliefna skupina od mraraora monakovske glyptotbeke prikazuje svatbu Poseidonovu s Ampbitritom. Možda je snimak Skopina izvornika. Rimljani ne poznavahu Amphitritina bogoštovja, oni pridavahu svomu Reptunu morsku božicu Salaciju za ženu.

3. Triton i Tritoni. Triton (žuboreći) jest jedinac Poseidona i Amphitrite, ali, bi reć, nikada ga javno ne štovahu. S toga i možemo pojmiti, kako je malo po malo potišten do bajne morske nemani. Već pjesnik Apollonij s Rhoda opisuje ga, kako ga ponajviše i vidimo prikazana, imajući gornju polovicu tiela ljudske spodobe, a doljnu od trbuha okančajuću se