Topola

из гургусовачке куле сама ослободити, у првашње стање поставити и онда судити, но из доброг призренија према Књазу неће то да чини.“ Кнез одговара да тако важну ствар не може решити без Савета. Етем му оставља двадесет четири часа времена. 1 Етем је говорио кратко и оштро; понашао се као носилац ултиматума. Наш капућехаја га је добро окарактерисао; мушир напрасит и енергичан.

Тога дана после подне, сви који су имали да се жале, жене заточника, збачени саветници, долазе на подворење Етему. После тога он разговара с консулима: једини консул од кога је могао чути што у Кнежеву одбрану, аустријски консул, није ту него на одсуству. 2 Куд год се окрене, Етем чује само рђаве ствари о Кнезу. Они који су незадовољни долазе са свију страна са својим жалбама; они који су на Кнежевој страни, изгубили су кураж, сматрају Кнеза као полу-изгубљена, и повлаче се у страну. Ти који се жале, све су људи од положаја и имена. 3 Сасвим је природно да се код Етем-паше зачне мисао, да је цео свет противу Кнеза, и да Кнез треба да иде из Србије.

У четвртак, Кнез попушта, и даје помиловање заточницима. Сада, турски министар спољашњих послова Фуад-паша ублажава оно што је у држању Етемову било сувише крутог и војничког. Он објашњава да Етем није захтевао у име Порте да се заточници пусте, него је то саветовао Кнезу у његовом властитом интересу. И Фуад додаје на свој подмукло подсмешљив начин : „видите, сад је умро један (Дамјанови-ћ), сутра може други, а то може Књазу само веће и веће непријатности причињавати 11 . 4

Први званични корак Етем-паше унизио је Кнеза, јер је овај пред Портиним ултидштумом морао помиловати гургусовачке заточнике, и предати их Порти, као да под чувањем његових власти не би били довољно сигурни. После тога настао је застој од неколико дана; први политички разговор између Етема и Кнеза био је 19 марта, адруги, 25-ог. У међувремену Етем се обавештава и „не излази с фарбом“. 5 Он не чини никаква непријатна саопштења Влади, али су Кнежеви

1 ФХ. Представник комисару у Дунавској Комисији 19 марта 1858.

2 Кад се вратио с одсуства, он није излазио никуд из консулата због болести, која је, може бити, била изговор. Грујић на наведеном месту.

3 Ристић 256.

4 ККТ. Капућехаја представнику 26 марта 1858.

5 ФХ. Коста Цукић Филипу Христићу (приватно) 24 марта 1858.

186

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА