Topola

ГЛАВА II САСТАНАК СВ.-АНДРЕЈСКЕ СКУПШТИНЕ

Избори за Скупштину извршени су 16 новембра. У ондашњим још примитивним политичким приликама, кад још није било организованих партија, политички резултат избора није се могао одмах утврдити. Али десило сето, да су у Лозници и у Јагодини изабрана два позната ОбреновиГевца, два стара начелника Милошева, и да је у Београду прошао Милован Јанковић, секретар Министарства Финансија, један од вођа либералних, познат као немиран, опозиционарски дух. Ова три избора која су имала символичан значај, поразила су Кнеза и његове присталице. Кнежева је група у Савету била ван себе, и тражила од Владе да Јанковићев избор, који није био сасвим правилан, поништи сама својим ауторитетом, и не чекајући састанак верификационог одбора.

У ствари Скупштина је била пуна Вучићеваца и ОбреновиГеваца. ОбреновиКеваца је још увек било доста у земљи; од како је кнезу Александру пошло рђаво, они су се окуражили и усталасали, и само се енергичним отпором власти могло спречити да, и поред свог броја и своје куражи, не продру у Скупштнну. Власт пак, управљана Гарашанином, није им чинила никаква отпора. Решен да тера Кнеза, Гарашанин није имао рачуна да сузбија Обреновићевце, који су били непомирљиви Кнежеви противници. Колико је мало сметао избору ОбреновиГеваца, види се по томе што је сам поручио Стевчн МихаиловиКу да се кандидује за посланика. 2 Стевча је био један од вођа ОбреновиГеваца, и његов избор

1 Главни извори за ову главу и следећу: Записи Јеврема Грујића (одељак о Св.-Андрејској Скупштини); Мемоари Николе Христића; Ннл По.пов, Србија после Париског Мира. Остали извори назначени су у примедби на свом месту.

2 Милићевић, Додатак Поменику 98. То потврђује и Никола Христић у својим мемоарима.