Topola

бало да изгледа чисто њено дело за које он не одговара. Ако су Вучића други одвојили од Скупштине, Гарашанин се одвојио од ње сам.

У недостатку Вучића и Гарашанина, остало је да Скупштину води њен председник. Али Анастасијевић је престао долазити на њене седнице, чим је поднет пројекат новога скупштинског закона. Тиме је мислио скинути са себе одговорност пред Портом, која тај закон није одобравала. Од свога састанка па до 10 децембра, Скупштина је била остављена сама себи. То је била згодна прилика за њене секретаре, Грујића и Или-ћа, да заузму упражњена места скупштинских вођа. У недостатку другог угледа, они су имали углед учених људи, који умеју да говоре и да пишу, и који су вешти законима, Скупштина се поверила њима, као што се, у каквом замршеном спору, сељак поверава адвокату. Раније Скупштину су водиле војводе; сада је дошао ред на људе од књиге и закона да је они воде.

Најзад, веГ; по почетку Св.-Андрејске Скупштине могло се видети да ће у догађајима који настају, „сокак“ играти велику улогу. Око Скупштине налазила се гомила радозналог света која је из дана у дан расла. Ту је било свакојаких људи: прво, незадовољни бунтовни елементи који се налазе у свима гомилама, као истерани чиновници, банкроти, пропале занатлије, прости надничари; затим, млади немирни људи, као ђаци и трговачки момци; најзад, бољи свет, као активни чиновници, махом нижег ранга, и трговци, махом млађи. Кроз ту гомилу крстарио је газда Филип са својим оружаним пратиоцима; у њој је било доста Обреновићеваца и опозиционара, и одиста није требало много, па да се та публика пред Скупштином, претвори у метежну гомилу. Гарашанин је пуштао да се свет купи око Скупштине, јер је мислио да Ке скупштинари, кад за леђима осете народ, бити куражнији према Кнезу. У какву се опасну игру упустио, он је видео тек онда кад је та гомила порасла на хиљаде, притисла сав простор око Скупштине, постала једно усталасано море људских глава, противу кога обичне полицијске мере више не помажу.

254

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА