Topola

Тај човек био је Андрија СтаменковиТ, меланхоличар, с цепидлачким осећањем дужности. СтаменковиТ је целога тог дана био незадовољан самим собом, што је, као члан скупштинске депутације, пристао да се Кнезу остави двадесет четири часа на размишљање. Како је то могао учинити, без претходног знања и одобрења целе Скупштине?... Још се код њега није утишала та грижа савести, а долази ново искушење: зову га да бежи код „Српске Круне.“ СтаменковиКу је прекипило: не, овога пута, он неће бити слаб као јутрос; он ће испунити своју дужност, целу своју дужност, па шта буде. На свој кратак суморан начин, он каже друговима: „Ја волим бити и под страхом од српских него под заштитом од турских топова.“ И с том речи, достојном Плутарха, он, не слушајуКи више никога, окреКе у правцу старога скупштинског стана. Застиђени, његови другови пристају сви за њиме. 1

На тој ванредној скупштинској седници, која се држала 10 децембра под мрак, није решено ништа. Великаши су, изгледа, желели да Скупштина још то вече збаци Кнеза, али либерали нису на то пристајали, и тако је остало да Скупштина не предузима ништа до сутра ујутру, кад је Кнез имао да одговори на њен акт.

Кнез је, међутим, позвао Савет. Сем Кнежевог пашенога Јеврема Гаврилови-ћа, Ранка МатејиРа, и Антонија МајсторовиКа, сви су остали саветници говорили Кнезу да да оставку.

Савет је био солидаран са Скупштином. Скупштина га је била известила да је тражила од Кнеза оставку, и Савет је одмах одговорио да пристаје уз њу. Али није одговорио писмено него усмено. На глас да Кнез иде у Крагујевац, Скупштина је покушала да изиште од Савета један писмени акт солидарности, иза кога би се по потреби могла заклонити. Али Савет није давао ништа написмено, и Скупштина се морала задовољити тиме да усмене саветске поруке унесе у свој протокол.

После разговора са саветницима Кнез је био утучен. Њега је био оставио цео свет; чак и његова група у Савету, која му је с малим изузетком саветовала оставку. Ипак, он није могао да се реши на оставку. Рекао је саветницима што и скупштинарима, да Ре свој одговор дати сутра ујутру.

Али сутрашњи дан није га више затекао у двору. После разговора са саветницима, између 10 и 11 часова ноРу, Кнез

1 Јеврем Грујић, Живот н рад Андрије Стаменковића (1869) 36.

258

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА