Topola

је у целој касарни само штапс-капетан артиљерије Коста НенадовиК био кадар да, у својој плаховитости, нареди да се пуца, и то одмах из топова; али тога напраситог артиљериста задржали су његови сталоженији другови... Кнез побегао, надлежни министар наредио војсци да се држи мирно, њени команданти без куражи да, на своју одговорност, нареде употребу оружја, под таквим околностима, војска је била у својим покретима парализована, и народу није требало много храбрости па да је победи.

Оно што је 12 децембра предузео председник Анастасијевић у Скупштини, изгледа да је стајало у вези с оним што је истог дана предузео Савет у касарни. Анастасијевић је напао секретаре, а њих је напао и Савет у оном акту који је упутио кнезу Александру. АнастасијевиК и Савет слажу се у томе, да су 11 децембра секретари подметнули Скупштини извесне одлуке које нису одговарале њеном правом расположењу. После Анастасијевњћевог напада на секретаре, један од присталица великаша тражио је да се растера народ пред Скупштином. Скоро, у исто време, једно одељење војника изилази из касарне и иде право на народ пред Скупштином. Либерали су мислили да је све то рађено по једном напред скованом плану, који се састојао у овоме; избацити секретаре из Скупштине; опколити је место народа војском; после тога склонити је да опозове своје одлуке од 11 децембра, као што их је и Савет опозвао.

Али, и ако се у радњама од 12 децембра види неки план, тешко је рећи чији је то план био. Лукавчевић је био Кнежев човек; исто тако Кнежеви су људи били и она два саветника, Мајсторовић и Матејић, који су се ноћу између 11 и 12 децембра договорили с њиме о повраћању кнеза Александра на престо. Али Миша Анастасијевић није био Кнежев човек. Је ли могућно да је он пришао Кнежевој групи, и пристао да се позове натраг тај Кнез кога је, на непуних двадесет четири сата раније, назвао у Скупштини издајником земље и народа? Да ли су, затим, у план од 12 децембра посвећени Вучић и Гарашанин, и да ли су га одобравали? Либерали су сумњали на обојицу, нарочито на Гарашанина. Дванаестог децембра њих су се двојица били затворили код својих кућа, и нису се дали нигде видети. Либерали су оптуживали Гарашанина да је остао код куће само с тога да би се могао лакше чинити невешт ономе што војска буде предузимала. Али, ако је Гарашанин био задобивен за план од 12 децембра, то би значило да је

276

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА