Učitelj

192

Нешто о јевицима, Енглески је језик . највише распрострањен. Француски је језив најлакше а немачки најтеже паучити. Француски језик има 28.000, енглески 48.500 а немачки 80.000 речи. У обичном говору доста нам је 900 разних речи. Шекспир је употребио 15.000 речи Чобанину у планинама не треба више од 300 речи.

Нови заков о осн. школама у Француској. Крајем прошле год. донела је Фран-

дуска екупштана закон о школама, који

има 68 чланова. По овом закону школе могу бити јавне и приватне. Сваки учитељ мора бити Француз. У мушким школама предају учитељи а у женским учитељице. Свака ошштина мора имати бар једну државну основну школу и издржавати је својим средствима. У државним школама смеју обучавати само светски учитељи У мушким школама, у којима до сад обучаваху свештеници, морају у року од 5 год. бити постављени светски учитељи. Овим је законом одељена са свим школа од цркве и у погледу обучавања и у погледу надзора.

НЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

ме

Књига „Пољска привреда“ (1 свеска земљорадња) од Џаје 1. Тодоровића. коју по распису г. министра просвете и цркв. послова од 28 Јуна пр. године. ЏБр. 5082 свака основна, школа, треба да набави за | своју књижницу, има на продају у књижарницама: В. Валожића у Београду, 4. Валожића у Нишу, П. Павловића у Шапцу, Б.Борића у Пожаревцу, Бл. Андрејевића у Јагодини, М. Н. Јагодинца у Зајечару, а може да се набави и преко свих осталих књижарница.

Цена је 3 динара.

Цозив на претплату, на књигу „Грлица«“

Ова је књига удешена, за децу. У њојће бити преко 20 разних прича и песама ва, лепим сликама. Молим све другове учитеље и учитељице п пријатеље дечије и књижевности у опште, да се заузму око скупљања претплате. Тимеће с једнестране

потомагати дечију књижевност, а с друге

"Одтоворни уредник Никола Р. Поповић, учитељ

Власник-и издавалац „„Уучит. удружење“

стране ићи ће на руку томе. да се код деце отвара воља за чатањем. А отворити вољу за читење и давати деци добар правац у томе, маслим, да је дужност свакога који жели напретка своме подмлатку; јер школа, поред најбоље воље, не може дати онолико знања, колико је човеку нужно, па зато се мора читањем да попуњава знање у школи добивено. Овој књизи цељ је, да занимљивом речји и сликом мами децу на читање. да утврђује и проширује знање,

које се у школи добија и да облагоро-

ђава срце.

Књига ће изнети око 6 штампимниг табака , а стаје 50. пара дин. Скупљачи,

имају, поред моје благодарности, осму

ењигу за свој труд или у новцу тодико. Њњига ће бити готова до 10. Маја ове

године.

0 Ускрсу 1887 год. у Београду.

Димитрије Ј. Путниковић,,

учитељ на Врачару.

КРАЉ.-СРПОКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА