Učitelj

НАЦРТ ПРОЈЕНТА

ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЈУ ОСМОВНМЕ ШКОЛЕ

(СВРШЕТАК).

Ш.

Ученици

Чл. 27.

Свако дете које живи у Србији дужно је походити основну школу по одредбама овог нацрта.

Чл. 28.

У основну школу примају се деца, кад наврше седму годину. Старија пак од десет година не могу се у оси. шкоду примати. О изузецима одлучује мосни школски одбор по саслушању наставника дотичног разреда.

Чл. 29.

Женска деца уче се у основ. школи одвојено од мушке деце где год то може бити; А где то не може бити уче се заједно.

Чл. 80.

Свако дете, које буде уписано за ученика основне школе, дужно јео школу походити уредно. За оправдањо служе болеста и други озбиљни узроци, који се морају доставити учитељу, а он цени је ли изостанак оправдан или није. Као један изостанак рачуна се, кад дете једно пре или после подне у школу не дође. Чешћа закашњења рачунају се као један изостанаћ.

Чл. 37,

Ове неоправдане ђачке изостанке од школо, учитељ је дужан саопштити школсвом одбору на првој седници, која се састане, пошто су изостанци учињени, а школски

старатељима ученика изрицати казне.

За ђачке неоправдане изостанке, казне

се њихови родитељи или старљтељи први пут опоменом, други пут новчано од 1—% динара, трећи пут од 5—8 динара, четврти пут од 8—10 динара и даље се ова последња казна удваја ; — све у корист школско касе дотичне школе.

Казну опоменом мора суд општински саопштити одмаф по пријему решења вавне, а свака новчана казна мора се наплатити у року од 19 дана, од дана пријема решења казне. Ако суд општински не наплати и о томе не извести школски одбор у овоме року, школски одбор јавиће одмах надлежној државној власти, а ова ће бити дужна казнити председника ошштинског суда најдаље за 15 дана од дана пријема доставе школског одбора. А ако и надлевна државна власт, не казни преседника у горњем рову, тколски одбор ће ово доставити министру просвете и цркв. послова.

Чала. 39.

Школске дужности могу се оелободити и из школе исписати деца душевно

одбор ће родитељима или р р ;