Učitelj

113

Најпосле, пошто је одобрен издатак бив. председника за сарану почив. учитељице Шетоњске и Кости Димитријевићу, учитељу, у несрећи, која га је снашла усљед чудновате смрти његове жене, и пошто је донесена одлука да се према молби врати г. Николи Нешићу његова извесна расправа, која је дата била одбору на рецензију, на, предлог једног члана решено је још да се тога дана телеграфским путем од стране збора честита откривање споменика пок. Димитрију Давидовићу у Смедереву, а за тим је овај састанак закључен.

На Џ-гом састанку, који је држан 16. Октобра. По прочитању записника пр. састанка, прочитан је писмени извештај изасланика на учит. скупштини, и збор га је примио са неким примедбама. По тим примедбама збор је препоручио известиоцу да исправи извештај. да овим је прочитан извештај контролног одбора о раду и имовном стању збора, за прошлу 188'/, год., у коме су чланови одбора, изјавили благодарност бив. управи за савестан рад. После тога приступило се усменом претресању питања: „О надзору основних школа“. Пошто је преседник прочитао онај одељак закона, о основ. школама, који о томе говори, отпочела је дебата. Дебата је била жива, и бурна. У тој дебати учествовали су председник, Мијаило Стефановић, Никола Нешић, Живко Јовановић, Милија Ракић, Никола Пантелић, Катарина Јовановићка, Илија, Гојковић, Антоније Кимпановић и Јован Филиповић као гост. Најзад изабрат је одбор од три лица, да за идући састанак поднесу збору писмено изложено своје мишљење о том питању.

После свега тога, на предлог преседника решено је. да се 12 Новембра. даде Беседа. са игранком у корист овд. збора учит. удружења, а за тим је састанак закључен.

На Ш-ћем састанку, који је држан 13. Новембра. По прочитању записи. пр. састанка, преседник је известио обор, да је на синоћној забави приходовано 118.50 динара, и позвао збор да реши шта ће са тим новцима. Збор је решио: да се половина поље Главном Одбору учитељског удружења, према, чл. 24. Правила Учит. Удружења, а друга половина да се даде овдашњој штедионици на оставу. (Обоје ово извршено јеј. После тога, изабрани чланови одбора требали су да саопште збору своје мишљење: » О надзору основ школа“, али како од њих два члана нису дошла на збор, то се није могло по томе ништа ни радити, воћ је остављено за идући састанак. После овог решено је: да се за помажуће чланове приме г. Раденко Анђелковић, свештеник из Божевца и г. Мих. Костић, штампар из Пожаревца. За овим је састанак свршен, пошто на дневном реду није било друго што, о чему би се договарали.

«Учитељ» 9