Učitelj

0 РАЗВИТКУ ДУХА НА ОСНОВУ ГОВОРА

ПО ЧЕШКОМ од БожемЕ Рокмић.

—ове—

Одређена је тема тако опширна, да не можемо помишљати да би се могла укратко изложити; ми можемо пре у неколико главних црта показати, како изгледа ова велика загонетка у светлости најновијег истраживања.

Тежиште нашег целокупног расправљања налавиће се у речи «развитак.» Кад би нам пошло за руком открити шта је развитак, наш би задатак био тим врло олакшан. Почињемо дакле овим појмом.

Што се развија, · није још готово, већ прелази из једнога, стадија. у друго. Развитак је дакле непрекидно мењање, прелаз од ступња к ступњу, при чем је сваки претходни ступањ узрок и клица следећем , тако, да се тек у овим свима ступњима може да појми битност развијајућег се предмета.

Развитком је дакле назначена мисао, да све што постоји, пролави временом. Најјаснији пример за ово пружа нам живот органских бића, биљака и животиња.

Свака се биљка развија из клица, расте, цвета и носи плод, прелазећи тако к даљим ступњима свога, бића. Ово је развитак онтогенетички, који је ограничен једним потомством органских облика. Но најновија научна истраживања природњака упознала су наос са развитком вишега реда, који прелази од потомства к потомотву, простирући се преко големих простора и времена. Тиме мислимо ону еволуциону науку, која је у свези са чувеним именом Дарвина, и која је тако јако потресла зграду

« УЧИТЕЉ» 12