Učitelj

182

прав. учитељи у овијем крајевима. — На жалост узеше га први српски учитељи у Сарајеву, који би требали, да даду примјер и другим мјестима у Босни и Херцеговини, и да они први развију заставу за обрану своје дичне народности. Пошто су они у овијем крајевима најмање оптерећени школским послом. то би они на таком дјелу могли највише радити и другу браћу на тај посао храбрити. — Јест, да онито чине, ко би гледао у лијепе женице, дјецу им забављао и водио их у шетњу 2

Али да је госп. ЈШумоња и сад учитељ у Сарајеву, не знам би ли се тај Земљопис увео у основну школу. Сад видимо, да г. Шумоњу не нашљеди, а можда га нигда неће ни нашљедити вриједна учитељска снага. И тако су срп. прав. школе худе среће у овијем крајевима, па их нема ко ни чувати, и тако оне пате већ толико година од разнијех неприлика. Прије кратког времена почео је радити за школе г. Кашиковић, учитељ у Сарајеву, а сад је ваљда поио удицу, кадон први увађа наведену књигу у срп. прав. школе. Или му је перо захрђало, па не може изнијети на видјело недостатке напоменуте књиге. А можда сеје с удицом забавио; па и не видиту огромну погрјешку, коју и сам прими у своју школу. —

Сад видите, браћо, што раде наставници у главном мјесту Босне и Херцеговине. То су пастири, који полажу душу своју за (нјовце !.... Атлагић.

—_-_-______-- 5 -2

МОДУ ЗА ОВА ЛР

=

УЧИТЕЉ Г. РЕВИЗОРУ,

И ако ми је касно дошао до руку 20. број „Учитеља“ од | Октомбра т. г. у коме је штампан као одговор прошло-годишњег г. ревизора на моје прво писмо: — ипак не могу прећутати, нит' је то достојно, а да не одговорим.

Кад би на сваку тачку г. ревизора одговарао, далеко би ме одвело, и писмо би ово било врло опширно. За то бићу што краћи.

1. Ма прво писање моје принудило ме је баш кварење оцена, а не искључно моја „тројка“. Она је се увукла тек узгред и из частољубља. То би учинио и писао, па ма како да сам био оцењен, кад налазим да има места јавности.

2. Нисам био никад галант и благо своје ученике оцењивао. На послетку, ево изнећу јавно моје оцене које су изведене из школовог дневника у испитни списак.