Učitelj

по ЛРС РРТЕЉА

о

Вредноћа код деце.

Као што у животу вредноћа игра важну улогу, таксони у школи много важи да лиће се деца трудити и радити, или ће бити лења. Сваки учитељ може се наввати сретним који има вредне ученике, која се не мора сувише једити, нити употребити силу да се научи оно што се зада, и у опште све изврши што он нареди.

Вредноћа. | је, може се рећи, паследна врлина. "Обично, вредни родитељи имају п вредну децуи обратно. Но и добрим васпитањем може се доћи до вредноће и код самих лењих ученика.

Да би се код деце изазвала вредноћа, мора се још од малена, почети навикавати на рад.

У првим годинама рад је и сама игра; но и игре треба такове бирати, како ће при њима дете не само своје удове вежбати него и мислити како ће те игре извести,

Красни распоред игара и рада за децу најбоље се опажа у забавиштима , где су према дечијим годинама постепено и радови и игре удешене. Занимљиво је гледати у каквом лепом уређеном забавишту децу при раду. на пр. кад зидају кућу од комадића, дрвета, или још боље кад изрезују или преплећу шта од хартије На лицу сваког појединог детета изражавају се и осећаји , који дете при раду прате, на неком се види озбиљна ревност да изврши вапочети посао, на неком пак сасвим противно. При погледу на такву децу, човек се маштом вине у њихову будућност, те замишља: од овог ће некад бити вредан човек, а од овог врло тешко. Но догађа се, да по неко дете. које је било врло лењо, постане вредан човек; то се има приписати само добром васпитању.

Школа је припрема за живот. У њој се мора научити оно, што ће деци —- кад буду људи — требати. У њој су сакупљени мали чланови будућег друштва, који нису једнаки по нарави нити се опет сувише разликују по спреми. Учитељ узима на себе ве-

лику одговорност примајући се васпитања деце. Од њега у много

случајева зависи цео правац будућег јечијег НВО зато на пр“

5 у