Učitelj

406

је тај и тај свршени Факт учињен у корист истине, правде и поштења учињен баш из сопствених побуда, или паг за то, што је тек стицајем разних околности принуђен био то да учини.

Да се дакле оправдати одмерена и тако рећи издржљива захвалност у почетку. Но то већ доцније не бива тако. Захвалност се већ доцније обилније излива, јер је на проби потпуно заслужена. За пример нам може послужити Краљевић Марко. О њему је народна појезија, стекла већ убеђења, да је то витез јунак, који штити угњетене од угњетача, и она га у својим песмама оба-. сича свима захвалностима и благодарношћу.

На пример у оној песми где се каже како Краљевић Марко укида свадбарину ударену од црног Арапина. "Ту га народ тако рећи обожава. јер је то и заслужио по појмовима народним.

Или на пример у другој песми, где народ убеђен у поштење и савесност Милоша Обилића. пева и узнови његову одлуку, којом се одлучује да идеу турски логор да прободе турског пара Мурата.

Факт достојан народне хвале.

Већ код другог непознатијег човека, не би народ одмах поверовао му речима, но би чекао дело, па би опет „ондо хвалио свршен чин, али као што мало цре рекосмо уздржљиво, одмерено. Као на пример случај код Грујице детета, где се хвали. да ће неке зулумћаре Турке потући, који су гњавили сиротињу рају. Тек доцније хвали песма тај поступак, пошто је већ постао свршен Факт.

И овде се види доследност, као и код свију песама, "нашег народа.

"Па шта је хтео народ оваким народним песмама, у којима се хвали чак и убијање људи, па макар и непријатеља ' —

Много је хтео пи знао наш народ, шта је хтео с "овим својим народним песмама. Хтео је, да изјави своју блогодарност свима бранитељима, у добу, када беху сви