Učitelj

415

6) Приређивати села, бе м јавна. ПА потребна околини и члановима удружења ;

в) Израђивати расправе из области разних наука и критички их на истом збору претресати;

г) Радити на оснивацу Фонда за сиротне ђаке, и на установљавању својих и школских књижница за децу:

| Уложити особиту бригу и рад у свестрано проучавање школе,

околине и народног живота, иу прибирање материјала за наставне збирке — учила; и

ђ) Џрипремати за скупштину предлоге о неставним програмима, као и о разним другим питањима.

Члан 20.

Управа ће давати мишљење гл. одбору о давању помоћи врло сиротним члановима удружења или њиховим породицама и то ма блучај смрти и болести у породици, изненадног премештаја у аругих великих несрећа.

Давање сталне помоћи решаваће скупштина.

Члан 21.

Збор решава о привременом искључивању редовних и помажу ћих чланова удржења, извештавајући одмах о томе гл. одбор, који чини предлоге скупштини о коначном искључењу члана.

Члан 22.

Управа извршује сва решења зборова, прикупља улоге од чла-_ "нова, рукује зборском касом из које шаље сав приход главном Одбору и то чим се покупи; рукује зборском књижницом и осталом |

имаовином, за што је одговорна пред земаљским судовима; чини вужне припреме за ебор, комн је дужан у другој половини месеца Маја подносити годишњи извештај о целокупној радњи збора, пио прегледу зборске касе, па пошто то збор одобри шаље та извешћа главном одбору.

Члан 93.

У случају да месни збор престане постојати, опда, се сва имао--

вина оставља главном одбору на руковање, а ако тад не би било главног одбора онда школском одбору где је месни збор; — гл. одбор или школски одбор биће дужни вратити све то по ново обравованом месном збору.

+