Učitelj

481

опораве 7 Мален је број таких наставника сада; од сада ће бити, у име бога, још мањи број.

Ово је, господо, седми састанак нашег удружења. На сваком састанку било је преко 200 наставника, и наставница. Нас нико не гони силом ни диурнама на рад. Ми смо се сами и сада, као и до сада, искупљали «0 своме руху и круху.» Искупила нас је јака воља за бољитком посла у коме радимо. и у коме се огледа, као у огледалу, моћ народа и интелигентност његова !

Главни одбор имајући све ово на уму, гледао је да што тачније и потпуније одговори својој дужности. Колико је и како је одговорио, увидеће поштовани скуп из извештаја, које ће прочитати деловођа и благајник, као из извештаја, који ће прочитати уредник дечијег листа. Ну поред тога Главни одбор износи вам допуне у правилима ,, која нису мењана до сада, као п своје мисли о тим изменама. Ваше је право, господо. преко целе године. па и сада, да цените рад Главног оОдбора, вао и рад појединих зборова. Од ваше оцене, зависи: хоће ли рад у идућим годинама, бити ком; пактнији; хоће ли наше удружење бити чвршће, а наш рад поспешнији. Главни одбор, као преставник удружења, жели и овом приликом. да будемо сложни и једнодушни на општем раду, раду који се клони само општем добру наших будућих грађана, наше отаџбине.

Нека би дао бог да удружено учитељство толико поради за основну наставу, па да тај рад заузме видно место у историји педагогије код Срба.

" Нека нам је срећан рад.