Učitelj

88

ваљане приповијетке и пјесме, — а не као што су до сад много имного кварили. Овог програма, ваљало би да се и српски листови за женскиње диже.

Учитељи и учитељице српских виших девојачких школа, које у васпитању Српкиња играју знамениту улогу, нека запаште ово:

„Више дјевојачке школе ваља да васпитају на озбиљну моралну радњу и нарочито да сузбијају шкодљиво читање. Стога постављамо ово начело : При о6Ддјелавању дјевојачких лектира, дужност је виших дјевојачких школа, да спријече свако много читање у опште, а нарочито оно, што доноси уживање и да свим силама захтијевају читање као рад, — с „пером у руци.“ (А. боегећ.)

На Никољдан, 1890. Сарајево.

Мита Ст. Клицин, срц. нар. учитељ.

3

ДИСМО УРЕДНИШТВУ „УЧИТЕЉА“.

_ Госполине уредниче,

"У дисту „Учитељу“, у свесци за Новембар, штампан је чланак „Примери природности у моралном васпитању“ Тај чланак, као што се види из садржаја, писао је г.М. Јовић, учитељ. Г, Јовић, излажући своја резоновања. поред осталога рекао је и ово:

„И зар је какво чудо што су учитељи обраћали све већу пажњу ономе што се од њих тражи ' Или је чудо што се у доцнијем раду повели за гледиштем, да се у школи и не може васпитати и ако се васпитава, да од оног школског васпитања нема користи; — дар је опет