Učitelj

49

узимати маха. Борба за опстанак сада, у модерним државама води се у главноме у два правца: силом, т. ј. ратом, и економским завојевањима. Рал је још остатаћ од старинске борбе, али се и он сада води поглавито умом, т.ј. вештином. Економска борба пак води се скоро искључиво умом и умешношћу.

И тако из свега овога можемо сад извести ова два важна историска закона :

1) Удружена јединица у борби за опстанак мењала се је с временом, у току многит векова, тако, да је постајала све већа и већа: рво породица, па пљеме, па општина па државица, и најзад велика држава;

2) И облик борбе за опстанак све се је више мењао тако да је се шрвобитно водила борба искључиво незграпном телесном _ снажном, а данас се води поглавито умом и умешношћу. »

Тако се је до данас развијала борба, за опстанак између удружениг јединица људских

Тако је било од вајкада до данас. А 58 да димо како је данас.

#

Поштовани слушаоци! Никакав развитак не врши се непрекидно с истим успехом, једном брзином, већ с времена на време наступа неки застој, те се чисто природа као одмори, п прибера за извођења даљих процеса у том развитку. Они су час мањи час већи, а има и таквих периода, који трају вековима, па и иљадама година.

Кад ошгрије узмемо у обзир данашње стање ствари, онда нам јасно излази пред очи ово: Ни удружена јединица у борби за опстанак, ни облик у ком се та борба врши, нису још достигли завршну тачку каквог великог периода. Ми сада живимо случајно баш у добу, где се даљи развој и јединице и обљика врши веома, живо, игде је напредак у развоју обога врло приметан,

УЧИТЕЉ 4