Učitelj

52

налне државе — и само још по нешто мало од тога посла имају да доврше. Само јејош једна неуједињена, — и то највећа нација у Европи. То је велика словенска нација, од које смом ми Срби једна грана.

Поштовани слушаоци, — ако. истораски развитак буде и даље ишао истим правцем, којим је и до сада ишао, онда је изван сумње у будућности на реду уједињење те вељике словенске нације. А пошто истораски развитак не мења лако свој правац, то се може као са свим сигурно узети, да је уједињење словенско само питање времена. Но, опет с друге стране мора, се признати — питање прилично 420: времена.

Судећи по досадањем истораском развитку словенска се нација мора једном ујединити. Само, што ће дотле морати, као што рекосмо, проћи још много времена.

За што — то је лако погодити.

Прво им прво, баш због те своје величине, Италијанска. нација је најмања, па се најпреи ујединила. Немачка је већа па се доцније и ујединила. Словенска је највећа, па је природно, што ће најзад доћи на ред са уједињењем.

Друго, словенско уједињење неће моћи бити скоро и с тога, што су се остале велике нације већ ујединиде и ступиле у општу светску борбу за, опстанак, као велике и снажне јединице, те ће тиме веома сметати и отежавати словенско уједињење. А то опет с 0 тога, што им оно.не иде у рачун, а у неку руку трови им чак и опстанку, пошто ће онда „остале европске нације остати као несразмерно мање јединице од словенске.

Треће паж, и можда, најглавније, са чега ће морати проћи још много времена до словенског уједињења, јест то, што још није извршено претходно уједињење _ поједини: — словенскиг; народа, појединих