Učitelj

НАПОМЕНЕ ЗА ПРЕДАВАЊА 383

НАПОМЕНЕ ЗА ПРЕДАВАЊА.

У последњој и овој свесци не доносимо ни једно предавање зато, што је скоро промењен програм, па предавања, која пмамо на, расположењу, или су више мање удешена по старом програму, или су њима обрађене лакше партије из програма, где учитељима и није толико нужна помоћ овакпм предавањима. Свеске, које за овом долазе, доносиће редовно по једно или више предавања.

Сараднике пак молимо да ном шаљу предавања из тежих партија. програма, да бирају ствари такве, где је нужнија помоћ многим учитељима. Као н, пр.

1. О шчитавању у 1] раз.

9. Писмена веџбања за Ш и ТУ раз. (исписивање својим речима, прочнтаних иди на памет научених чланака или др. чега, што је у школи предавано). 3. Познавање делова у ! раз.

4. Предавање из рачуна удешено тако да се занимају у исто време 2 или 3 разреда.

5. Рачунање сложених (комбинованих) задатака. (Нарочито обрадити како треба објашњавати рачунске радње, које се у задатку имају редом изводити).

6. Из земљописа за П рав — како треба чинити излете с ученицима, како посматрати околину пи оно што се тамо налази (појаве, радове, животиње, биљке и др.); цртање околине и давање основвих појмова из земљописа. 7. Преглед целе Србије за 11 раз.

8. Видинска и средачка област за ТУ раз.

9. Преглед српских земаља за ТУ раз.

10. Писање по такту за 11 или ТУ раз.

11. Један час цртања у ком разреду.

12. Предавање које теже песме.

13. Како треба чинити излете с ученицима у цељи изучавања земљописа и природе.

14. Предавање из гимнастике о којој дечјој игри.

15. Из предавања женског ручног рада: извођење прве петље по команди (с предходним објашњавањем), или: жен. ручни рад у вези с цртањем.

Така и овима слична предавања о тежим партијама програма »Учитељ<“ ће радо примати и штампати; а свако штампано предавање биће хонорисано, као и др. чланци, са 20—40 дин. од штамп. табака.

Уредништво.