Učitelj

РАД УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 397

најбоље примењена начела поступности и конпентрације. — Овим се начином уштеђује доста и времена а и знање стечено на овај начин сигурније је.

Креста Божовић. Одговара Јовићу, да се тиме не уштеђује време. Пита шта би у том случају учила деца из познав. природе у ужичком округу: —

Јов. П. Јов. Подпомаже говор Божовића, вели да су његови разлози

им бољи и јачи од одборске већине, тражи да се усвоји Крстино мишљење.

Алек, П. Милојковић. Цељ је основне школе читање, писање и рачунање, тако су рекли наши дедови. На то пи треба обратити што већу пажњу. Предлаже да се усвоји одборско решење. .

Ставља се на гласање и скупштина усвоји одборско

Јов, П. Јов, У извештају се предлаже да Главни Одбор са 4 сланика однесе ове одлуке г. Министру просвете. Ја бих предложио сваког округа по једног изасланика.

Мића Ивковић. Предлог Јовин добар је но би нас скупо стао. Помислите шта би коштао пут из Ужица и са Рашке. Ја мислим да је боље де ми изберемо људе поред жељезничке пруге, који могу лако и јевтино

машљење. —5 изаиз доћи у Београд.

Јов. П. Јов. Одустаје од предлога, али тртижи да буде бар 10 сланика.

Гласањем усвојено одборско мишљење.

Скупштина усваја цео нацрт одбора десеторице.

Потпредведник. Треба да се избере 5 лица који ће као изасланици са Глав. Одбором поднети овај рад г. Мипнистру просвете.

Скупштина је на предлог Јовића изабрала: А. Милојковића, М. Ивковића, Н. Михаиловића, (О. Гојковића и Д. Димитријевића.

Ал. Милојковић. Један наш гост приметио је да би требало додати да се у дупле године урачуна проведена служба, у Боснии Херцеговини, јер

иза-

је и то турска царевина.

Ј. Поповић. Тражи да се прецизно рекне Босна и Херцеговина.

Јовић. У Босни има две врсте школе и учитеља: комуналне и вероисповедне. Комуналне школе и учитељи не раде за Српство, но служе непријатељу. Мита К. Да се неби то друкчије тумачило може се ту изриком рећи: важи за оне учитеље, који су служили у вероисповедним школама у Босни и Херцеговини.

Ј. Поповић пита камо буџет Главног Одбора за идућу годину"

Велицки подноси буџет за лист „Учитељ.“

Којић подноси буџет о трошку Главног Одбора.

Ј. Поповић примећује да је буџет доста велика иљрочито па клице ларијске п ванредне трошкове.