Učitelj

ЧЛАНОВИМА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

=

Осма учитељска скупштина изабрала је одбор, који је у име њено поднео г. министру просвете резолуције о најпречим реформама закона основне школе и одговор министров на поднесене одлуке Главни Одбор саопштио је у своје време члановима преко дружинског листа, а сада, на крају године, сматра за дужност да извести чланове Удружења о току доцнијих својих покушаја за остварање поменутих одлука, јер је уверен да то чланови жељно очекују.

Од онога доба када је одговор г. министра објављен преко овог листа, Глав. Одбор чипио је колико му је положај допуштао, да се учитељски захтеви остваре. Зарад тога ишли су поједини чланови неколико пута господину министру и он је обећао, да ће неке измене изнети пред скупштину у току прошле сесије.

Немио удес, који је натерао госп. министра на дуже осуство, пресекао је сваки рад на реформисању основ. школе, јер његов заступник, чим је примио управу у своје руке, изјаснио се да неће ништа радити на изменама и реформама просвете; а остали Фактори, који би могли подпомоћи корисно решење ових питања, остали су према њима равнодушни.

Из овога ће чланови удружења увидети, да до повратка, г. министра Глав. Одбор није могао ништа на овоме радити, а чим се г. министар вратио с пута, позвао је неколико чланова Глав. Одбора и обећао да ће одмах одредити комисију од неколико професора и учитеља, која ће му припремити пројекат за измену закона. Од тога доба до данас комисија није образована, нити Главни Одбор зна да се ишта, почело на, овоме радити. Изгледи су да ће се и ове идуће године остати само на обећањима као што је и за прошле две године чињено.