Učitelj

70 · УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

овај један Факт: за прошастих 10 година, не зна се, нити је где год забележено — ко је био члан или помагач, или редован или почасни или утемељач Учитељ. Удружења; колико је који од чланова и када положио улога и ТТ. д.

Таква немарност и непажња према својим члановима и дружинској имовини, била је повод размишљању о преуређењу целокупне дружинске администрације. Заузет бригом за правилно напредовање нашега Удружења садањи Глав. Одбор у седници од 12 септембра прошле године усвојио је сасвим нов начин вођења књига и дружинских рачуна. По тим књигама, које су и зборовима послате, може се о свакоме члану удружења водити тачан рачун за 10 година, и знати у томе времену за њега, не само коме је збору припадао, него у коме је месту када био и које је године улог

· положио, а које не. На тај начин моћи ће се у току од 10 година водити рачун о рев-

ности и тачном испуњавању својих дужности према удружењу код свију његових редовних чланова.

У исто време да би једном за свагда прекинуо неизвесност, која се опажала при прегледу рачуна претплатника „Учитељевих“, Главни Одбор је припремио књигу признаница, по којој се у свако време може контролисати и претилата и њено тачно завођење у дружинске књиге. А да би " осигурао у свако доба дружинску имовину и да би одговорност своју и благајника удружења појачао, Гл. Одбор је дружинске књиге потврдио код надлежног суда. Што је ово учинио Гл. Одбор нашао је разлога у томе, што при пријему дружинске имовине није добио, нити је где год могао наћи списик дужника „Мале Србадије“, који је у претпрошлој години износио. суму преко 1000 дин. што у извештају Главног Одбора прошле године није поменуто, а ни у књиге забележено: да се у готовини налази 100 комплета „М. Србадије“и што дружинска књижница за 10 година није стекла више од 60 комада књига.

Уредив своје и зборске књиге, Глав. Одбор у току свога даљега рада кретао се према постављеном циљу дружинских правила у главном у три правца: просветном добротворном и Финансијском.

1

Рад у просветном правцу.

Да би извршио најважнији циљ Учит. Удружења: ширење и унапре- . ђивање основне наставе и просвете у СОрпству, Глав. Одбор одмах у почетку свога рада, поставио је себи задатак: да дружински лист подигне на, достојну висину, са које ће као педагошки лист српскога пијемонта обилато сипати луче просвете и васпитања, у све српске крајеве. За то је одмах решио: да се Формат листу повећа, да његова година буде једнака, са школском годином, да се лист не шаље никоме на вересију и да је.