Učitelj

718 3 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Бољевачки збор решавао 17 какав треба да буде наставни програм у Тимочкој Крајини.

Лесковачки збор претресао је: шта смета напретку школа, и у колико те неприлике може уклонити сам наставник За тимо очигледности.

Бело-паланачки збор, расправљао је питање: Како и колико могу учитељи основ. школа да унапреде пољску привреду код нас» За тим: Како треба ученици да држе тело и руке за време предавања.

Пожаревачки збор, расправљао је питање о „Учитељском Дому“, које Глав. Одбор има част поднети 1Х учитељској скуп. као предлог пожаревачког збора, на решење.

Азбуковачки збор расправљао је питање: Где је узрок неуљудном понашању деце у школи и ван школе, и како се тако понашање може поправити 7 " |

Нишки збор расправљао је неколико важнијих питања, као: о манама у наставном и васпитном погледу, које потичу од самих наставника. — О реду при настави. — О казнама ученика. —

Ни ову прилику не може Глав. Одбор да пропусти, а да не помене _ како су неки зборови похитали да својом готовином увећају касу Учитељ Удружења уписав се међу првима за његове чланове утемељаче. То су. зборови: жички, београдски, смедеревски, руднички, чачански и врањски.

У

Осма Учитељска Скупштина, изабравши садањи Глав. Одбор, ставила му је у задатак: да се свима силама потруди, и поради на зотваре аб њених резолуција, које су скупштини познате,

Глав. Одбор, као што је објављено у 10 св. „Учитеља“ од ове го дине, чинио је све, чиме би могао покренути надлежне факторе на решење овога давно постављеног питања — и што он није могао успети, узрок је до прилика, а највише до личности у чијим се рукама налазио кључ за правилно решење њихово. На крају своје изјаве, Глав. Одбор, казао је ово: - „Изгледи су, да ће се и ове идуће године остати само на обећањима, као што је и за прошле две године чињено.

»Докле ће се само учитељима обећавати — то Главни Одбор не зна, али држи: да ће се учитељи све дотле запостављати, докле год буду пот. помагали, зарад доброга правца, и једностране и неподобне личности за реФорматорска дела.» (Чује се у скупштини: Тако је!)

Овако извешће Глав. Одбора, будило је сумњу у солидарност чла нова Учит. Удружења са Глав. Одбором, и зато, износећи ову ствар пред.