Učitelj

новости "99

„Одјеку“ одговара: да он о осталим учитељима лепо мисли, само, вели, да је Глав. Одб. био „неуљудан“ према министру ит. д.“)

Међутим, како „Одј.< лепо мислио осталим учит. видело се из другог чланка, где је неки“%), одговарајући г. М. Миловановићу на чланак у „Наставнику“ о Пријемним испитима у гимназији — онако узгред, окупио је ружити учитеље и престављати их као нераднике, несавесне људе, подвалаџије на испитима и т. 4

Све ово је „Одјек“ штампао без икакве своје примедбе, те изгледа да се и уредништво слаже с тим. Колика је увреда тим нанесена како Глав, Одбору и уредништву овог листа, тако и свима учитељима, то ће разумети свак. Ми бисмо били у праву да много више одговоримо на то, али за сад само одбијамо оне нападе од наших учитеља, остављајући другима да цене колико су били исти напади умесни и потребни; а надамо се да ће „Одјек“ други пут боље пазити, да у њему излазе само објективне оцене рада наших учитеља.

Упбеници основ. школе. — Државна штампарија обратила, се актом г. министру просвете да стане на пут издавању уџбеника од приватних људи, писаца или књижара, наводећи, како је то штетно за државну штампарију и т. д. Г. министар је овај акт упутио Гл. Просв. Савету, да му поднесе своје мишљење о томе. Савет је умолио своје чланове г. г. Љубу Ковачевића, Јову Миодраговића и Д. Ј. Путниковића, да приберу све ујбенике, којих данас има, да промибле и предложе Савету начин на који би се те књиге прегледале и како би требало да буде издавање књига, за основ. школу. — Ми мислимо да министарство и треба да води надзор над књигама које се издају и употребљавају у осн. школи; али не мислимо да, ће бити боље, ако државна штампарија сама има монопол за издавање тих књига, као што је пређе било. Пре је било тога монопола, па смо видели да је био извесан застој, видели смо уџбенике оцењене и монополисане редовним путем с којима су учитељи муку мучили.

Трећа свештеничка скушштина. — 20., 21. и 22. августа ове ГОД. држана, је трећа свештеничка скупштина у Нишу. Из извештаја, који је прочитан скушштини, видимо, да је Свештеничко Удружење имало 958 редовних чланова, 81 утемељача и 1. добротвора. Редовних чланова, дакле, има више Овештеничко него Учитељско Удружење, и ако је, мислимо, већи

#) Боље би било да је тај критичар распитао каким се речима изражавао министар (кога он брани), једном приликом, па би онда видео да ли један министар требао онако да говори потчињеним му чиновницима.

##) По свој прилици проф. и биће да је баш један проф. који је био некад учитељ, па сад сигурно хоће да потврди оно: да је потурица гори од Турчина.