Učitelj

НОТА 0 ______

Данас. кад се је дало све на подизање што већих и што бољих касарана, кад се је дало у бригу око набављања савршенијих система, оружја п барута, данас кад се на војене буџете и прно вез нокте ни и даје, ја ћу узвикнути изразом једнога војникаг')

„И просвета је оштра као бојни мач!

И она може да освети наше Косово“!

Дајте нам што више и што бољих школа! „Дајте нам учитеља пи просветних фишека — књига, па се не бојмо никакве силе. Уредимо наше школске зграде по захтевима хигијенским и педагошким, тиме смо осигурали велику половину васпитног рада!

Само тим начином можемо опстати и одржати се у кругу осталих културних држава.

У име тога кличем; 1 започетак на овом нашем културном и просветном храму!....

Ивањица 16 Са пи год.

КАЖЊАВАЊЕ УЧЕНИНА:)

Мало има занимања, у којима човек има да искуви толико бриге н терета, толико притиска моралног и материјалног и да удише толико отрова и прашине — као што бива у учитељевом позиву, Да се учи тељски посао повољно отправља, потребна је не само теориска и практична спрема, него још одвећ важну улогу. игра воља природна дар и наклоност наставничком позиву. — Учитељев је посао и пипав и спор. Да св врши природно, савесно и успешно, потребно је велико стрпљење. Ко тога нема, бо. ље је да бега из школе, јер ће иначе сатрети сам се бв и ученицима, својим неће бити оно, што Је САВУ пријатељ, брат, отац — него мучитељ и тиранин. На је у неку руку налик на замршене конце. Ко хоће те конце да размрси и лепо смота, тај не сме Хитати, лупати. кидатл и љутити се, већ мора стрпељиво отправљати Крај по крај. То, што вреди за целу наставу у опште, вреди, наравно, и за извиђање ПЕК кривица, о чем смо ради да овде проговорио неколико речи.

Да бисмо ствар расмотрили у целини, разгледаћемо укратко како је тај посао вршен у пређашња времена код нас, како се сад врши и које обзире треба пати на уму, кад се казне па И ако знамо, да је то друговима познато из теоријске Педагогије опет, мислимо, да

5) Пикола Чупић артиљ. кап тан, који је умро 1879 г. у у Аорици и који је све своје имање оставио на просветне циљеве. 2) Читано и примљено у Бељаничком учитељском збору.