Učitelj

682 БИБЛИОГРАФИЈА И но А ДАМ ВИ аи

сти као и образованији трговци које имају више или мање додира се народом, али се те стране данас се мало може очекивати каква, рада и у

овом правцу. Не што се у створи не може, него што је то данас, на жалост, девета брига.

У овој књизи, разуме се, да није могло бити без говора о школама, и учитељима народним, Поред осталог тамо налазимо и то тврђење: да учитељице више туку децу, но учитељи. Писац вели да је издао више уверења за децу коју су тукле учитељице, него што је то био случај с учитељима. Ако стоји овако, онда вреди још боље иепитати где је узрок томе што нежнији пол није блажији према ученицима Писац даље говори против тога да удате учитељице треба. да остану и даље у служби. За ово мишљење има и умесних разлога, али оно где се тврди да учитељица с великим трбухом може рђаво да утиче на децу с неке мо ралне стране, биће да је претерано. Деца ниву људи, она су невина, па не помишљају на св: што би у том елучају људи могли помишљалти. Сем тога, деца виде и своју матер с вел. трбухом, виде рођаке своје, сусетке и др. жене па то не утиче тако штетно.

0 надзору у нашим основним школама. — Мих. М. Станојевић учитељ позива на претплату на књигу под горњим именом. Писац у позиву вели да је прикупио и изнеће све разлоге који се истичу за и против 6 данашњег надзора, изнеће и какав је надзор у неким страним земљама и на основу свега тога изнеће мишљење о надзору какав треба да, је | према нашим приликама и потребама. Расправа о овом питању и савремена је и нужно је да се о том чује што више мишљења Ми скре ћемо нашим учитељима пажњу на ову књигу у којој се надамо да ћемо нађи ваљаних прилога за решење питање о надзору осн. школа, Књига стаје 80 пара. Претплата се шаље у Иваницу на име пиепа. |

#

а -----му»—_—«ашв—у________________-_________

ЈЕВ ЕВО ЛРОА ТТ А

Атлас српских земаља и осталих држава на балканском полуострву. За ученике ТУ раз. осн шк израдио Аврам Стаматовић учитељ. Ниш 1898. издање књижаре браће А. Павловића, штампа Ђ. Мунца. Стр. 16, 7 Формат прописа за осн шк., цена 30 пара.

Школска башта, њена кориет и уређење, са једним нацртом, посвећена: учитељима основних школа и осталим пријатељима баште. Израдио Петар Стојадиновић хон. наставник пољ. привреде у нишкој Учит. Школи и т, д. Ниш, штампарија УК, Радовановића. 1998. Стр. 80. на м. до, цела 80 пара или 40 новч.