Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

САСТАНАК ХМ “ држан г-ог фебруара, 1898. године

Били су: Мих. Јовић, Коста Глишић, Урош Благојевић, Путниковић, Дим. Соколовић, Стеван. Зарић, Анта Голубовић и Вид. Ј. Јовановићева. Прочитан је и примљен записник последњег састанка.

Чита се писмо Рајка Мићића у ком јавља, да је образован пододбор косанички (куршумлиски) и тражи правила Удружена и чланске карте — Прима се к знању.

Чита се писмо Дим Дукића учитеља из Шапца, у ком јавља да је обр зован збор и јављао избору управе. Тражи чланске карте и пра-

вила Удруж. — Прима сек знању. Чита се писмо Ристе Василића, уч из Д. Буковице, у ком јавља о обновљењу збора азбуковачког. — Прима, се к знању.

Чита се пиемо Илије Радосављевића уч. из Књажевца, у ком јавља да је обравован збор књажевачки и тражи чланске карте и књигу за вођење рачуна. —— Прима се к знању. ;

Свезозар Огњановић учитељ из Волује, јавља о образовању збора, звишког (Кучево). — Прима сек знаљу. ;

Јован Анђелковић јавља о образовању збора смедеревског. Тражи правила п утемељачку диплому за збор. -— Прима се к знању.

Стеван Дадић учитељ из Метовнице јавља о образовању збора брестовачког. — Прима се к знању.

Васа Симић учитељ из Азање, јавља о образовању збора јасеничког. У пето време јавља да се Војислав Крупежевић уписао за члана утемељача п двојица за помажуће чланове. — ПШримљено знању.

Јован Филиповић јавља о образовању збора обреновачког и тражи планске карте и књигу благајне. — Примљено к знању.

Чита се племо Ђорђа Кара — Јовановића правника, и повереника за прикупљање добровољних прилога Србима ђацима на бечким великим школама у ком моли Главни Одбор. да и он од своје стране учини какав прилог тамошњим ђацима Србима, који су се одрекли државне помоћи, да би чували своју националност.

Главни Одбор је решио да им се као помоћ изда из касе Удружења 25 динара.

Пожаревачки збор предлаже Глав. Одбору 8 заслужних књижевника, које би требало изабрати за почасне чланове У читељског Удружења.

Пошто почасне чланове бира скупштина, то је само ово писмо примљено к знању.

Светислав Богдановић, јавља да је образован одбор белопаланачки; тражи чланске карте и правила. У исто време извештава Гл. Одбор, да се сва 'пошиљања шаља њему као деловођи тамошњег пододбора. Прима се к знању. |

УЧИТЕЉ _ 46