Učitelj

802 У ПАРИСКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

каквим било званичним документом, да се пи у својој отаџбини бавим послом учитељским, или бар покажем препоручно писмо од руског конзула.

— „Зар п у вашој слободној земљи има тако много званичности и препрекар — и нехотице ми се оте из уста. Доћи у Париз с намером да се у ово летње доба одам посећивању школа, мени бар тако изгледа, могу чинити само лица, која се јако интересују основним школовањем, а не и беспослени скитачи !“

— „Сасвим је тако, одговори ми секретар. Али је ствар у томе (и на лицу му се појави осмејак наваличне скромности), што се ми палазимо у дентру свега света, код нас се има шта разгледати, те с тога и добијамо читаве гомиле молби (и он ми допста показа једну такву гомило, у коју је допало и моје писмо) у којима Енглези, Американци, Италијанци, Шведи, па чак и Турци, Персијанци и т. д. траже допуст, да могу похађати наше школе. Кад бисмо свима и свакоме, не разбира-

јући ко је и каквим се послом бави, давали допусте за то, по на- |

шим би се школама непрестано шетало.. . А шта би у том случају било са нашом наставом у основни школама 2 о

Још истога дана успела сам добити препоруку од рускога конзула и однети је у канцеларију Управину. Чим је добио препоруку, секретар је постао још љубазнији и питао ме, чиме се управо у настави интересујем.

Одговорила сам му, да бих желела видети основне школе и учионице у разним квартовима парисвим и познати се са наставом у њима у свима њезиним облицима.

— Жеља ће вам се испунити, видећете основне школе свих типова, изузевши само мушке учионице, у које не пуштамо жене, па биле оне учитељице или просте посетитељке.

И томе сам се, разуме се, задивила.

Сутра дан сам поштом добила тражени допуст (вите де у151(ет) са печатом и потписом директоровим. У њему је под званичном девизом Претје — боаше — Ттабегањће написано било, да дпректор основних школа даје госпођи (име и презиме) допуст да може посећивати доле именоване заводе: у списку је било обележено 6 материнских школа беојев тафегпеЏез, 5 основних школа за девојчице, (беојев ртипајтев сотшшпаје5), вишу основну школу Софије Жермен (бсоје зпрбгепте ргитате · Боре Сеттај, 2 професионалне школе бсојез ргојевајопеЛез еђ шепаветев) п једну учитељску семинарију (6сојез погтаје 4' из штјсез). Ове су се школе, као што сам и молила, налазиле у разним деловима града Париза: једне у радничким квартовима, друге у трговачким, треће у аристократеким и т. д. Отуда сам ја смишљала извући за себе двојаку корист: 1) видети ученике из разних слојева. парискога становништва, 2) проћи Париз с краја на крај. 6

Пошто сам добила ашомзаноп де ујаЊег, не пубећи времена, које ми је било драгоцено, почела сам своје походе, проводећи у париским | основним школама свакога дана од 8 часова изјутра до 5 часова по подне.