Učitelj

854 Г КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Образовање карактера и т. д. Вреди поменути и то што «Н. В.“ у свакој св. саопштава у изводу садржину важнијих чланака српски и хрватских. педаг. листова

ујавор“ у 6 и 7 бр. донео је врло ваљан чланак од др. Рад. Лазаревића под именом: «Неговање ума у добу детињства“. Чланак овај вреди да прочита сваки који се бави васпитањем деце, како родитељи тако и учитељи. _ | Исти лист у ! бр. донео је од М. П. Шапчанина: из пишчеве ревизије. приповетку «Отац Зарије“.

„Грађанин“, полит. лист који излази у Пожаревцу у 22 и 24 бр. донео: је критику књиге уПредавач“. Узгред буди речено, критика је површна. | Писац исте даље замера Глав, Одб. што није предавања боље одабрао и прерађивао их; а исти писад је, као чл. Гл. Одб., тражио да се поменута, предавања издају на начин како никако нису могла изаћи боља него што. су изашла.

„Босанска Вила“ у 83 и 9 бр. донела је чланак „Васпитачке поуке“, | у ком се једним примером износи како мати квари децу своју тиме што једно час грди одвише, а друго у исто време хвали. Други пут оно друго

хвали, а прво грди. Услед тога се деца јако омрзну. Други пример износи како сестра брату дира играчке, мати више воли ћерку и син је често ружен и кад је кћи крива била. Услед тога деца су омрзла се јако. А све НЕ зато, што родитељи нису умели правилно оцењивати грешке деце своје пл – правично их казнили или поучавали.

„бон“ педаг. листу који излази у Осјеку, одредила је кр. земаљска | влада одељка за богоштовје и наставу 150 Фор. годишње помоћи. Исто. тако даје влада помоћ и «КМаргедки“ у 200 Фор. год. Наше мин, просвете "требало би у овом да се угледа, на хрватску владу. »уУчитељ“ је истина добио потпору тиме, што гаје министарство просвете препоручило свима. а школама, алу му поред ове моралне потпоре не би шкодила и помоћ ма-_ теријална.

—__-_-_ еф. · __

БИБЛИОГРАФИЈА.

——

Споменица десетогодишње прославе Ратарске Школе у Краљеву, ! октобра 1892 г. Београд, државна штампарија 1893. стр. 20 вел. 89.

Женидба Лотијева — Рарава — од Пјера Лоти, превод Д. Л. Ђокића, Београд, штампарија Д. Димитријевића, 1893. стр. 322, на, 89, цена. 2 динара.