Učitelj

и ЗАБАВА пон ОУКА 45.

мерио редом и готово да евршим, кад ето ти мајке Дим. Пет. ђака трећег разреда. ;

— Господине, то није лепо, што ви радите 2

— Зашто снахо да није лепо 2 упитам је ја.

— Па што мерите децу, кад се то „не ваља“.

— А зашто „не ваља“ 2 упитам је радознало, и сви се ђаци ту скупише, да слушају.

— „Не ваља се“ за то, јер ко год се мери неће после да расте,.

— На ово сви ђаци пренуше у смех, аи ја осменух.

Поводом овога, ја сам одмах испричао деци, како се по другум др“ жавама мере људи и деца сваке недеље, па опет за то нибу мали, већ здрави и порасни. У исто време казао сам деци, зашто је мерење корисно, рекавши им, да је то добро с здравствене стране, јер се на кан: тару (честим мерењем) види које дете напредује, а које слаби. Па које: слаби, одмах му се дају услови за поправку.

Деца су то све лепо слушала, и на свршетку причања сви у глаб повикаше : „да се и ми од сада тако меримо“ !

То је слушала и Д. П. мајка, па ће на свршетку рећи: „Много ви: научењаци знате, за то много и патите, али ја вас опет молим, да моје дете више никад не мерите“, и за овим оде.

— Да ли заиста неће да порасте ако се измери 2 управих за овим: питање на све ђаке.

— „То није истина, већ су то „бапске врачбине“, које су остале још од оног времена када, бејасмо многобошци“ — одговори Дим. Ђурић евршени ђак ГУ раз. и кандидат 32 гимназију. — 1

ПН. је после тога био је снужден и невесео све донде, док му мајка, није дозволила, да се ион може мерити. А дозволила му је после дугог наваљивања и мољакања.

Поред евију сметња и недаћа у свом раду, 6 којима се васпитачи тако рећи на сваком кораку сусрећу, и празноверице су једна од главни. Празноверице су поплавиле наш народ и то је врло тешко исправљати.. Но васпитач не треба да жали ни времена ни труда, већ свима могућим силама да ради на сузбијању и искорењивању истих, јер и то спада у моралну дужност његову.

4. Сан. 26 Марта 1890 год. чим уђох у школу на предавање после свршене молитве и прозивања — јави ми се Ст. Н. ђак Ш-ег разреда. По самој његовој Физиономији у напред сам претпостављао да, ће нешто да ми се жали. Јер веома беше снужден и невесео.

— Шта је Станко 2

—_ Молим вас, господине, ноћас је мој отац снио један ружан сан, па каже да неће бити добро по нашу кућу.

_ А шта је сниог