Učitelj

КЊИЖЕВНИ „ПРЕРЛЕД 464

роди, закључујемо да ће овај лист достојно одговорити своме задатку. Тако 1 бр. доноси 1. одељак (васпитање) а) писмо издавачици листа од В. Острогорскога: 6) о задаћама материнског васпитања од В. Волонса; в) Писма пнтелигентној мајци, од др. В. В. Горињевског; г) о играма у породици, од П. Лезгафта. — МО одељак разне ситне вести): о школама за. матере, о дечјем плачу, 0 утицају ситница на децу, 0 дечјем пијанству, О Физичком васпитању, о дечјим заводима, 0 божитњем дрвцету, и остале новости корисне за васпитаче и родитеље.

Спис овај издаје женска А. Х. Пјешкова-Толивјерова, уз сарадњу више женских и мушких лекара и стручњака. — Цена, је годишња 34 нас 5 рубаља (10 динара) а свака свеска има по 2—8 штампана табака.

РУССКИ НАЧАЛЉИЊИ УЧИТЕЛЂ, педагошки месечни журнал, кога издаје В. Латишев и излази већ 15 година, доноси у бр. 1 (ва Јануар т. г.) следеће чланке: |. Естетичко осећање, од И. Карпова; 2. О хоровима при певању, од А. Па 8. Отварање ученичкога ноћишта у Подосиновцу: 4) Један испит, од Олењевског; 5) Педагошки књожевни преглед. 6. (О сеоском читаоцу и књигама, које су за њега, од Н. В. —

Цена је листу веома мала, свега 4 рубље, т. ј. 12 дин. годишње.

ПЕДАГОРИЧЕСКЈИ ЕЖЕНЕДЂБЛЉНИЋЂ. Ово је руски обласни педагошки лист, који излази у Ревељу у ришком школском округу сваке недеље на табаку. Бави се више локалним школским потребама и доноси извешћа о школском кретању из своје околине. Уз то се у многим чланцима бави методом за изучавање језика. У прва 4 јануарска броја од чланака са општим значајем налазе се ови: 1) ђачке забаве, 2) шта нам треба, 8) руски педагози, 4) писма из Петрограда, и остале Филолошке садржине; = Годишња је цена листу 8 рубље (9 дин.)

НАБЛОДАТЕЉ. Журал литературни, политички и научни. Издаје. и уређује А. П. Шјатковски. Година ХИТ. Број 1, за Јануар 1894. Петроград. — Добили смо у замену овај руски месечни зборник, који доноси романе, приповетке, песме и остале прилоге из леп; књижевности; за тим разне научне чланке па сувремене историско-политичке прегледе и критичке оцене о књижевности. На њему раде бољи млађи књижевници п по који од старијих радника. У овој првој свесци од 30 штампаних табака смештени су ови радови: 1) приповетке и романи: С добрим срцем, од Л. А. Виницке (женске); Горски поток, од И. И. Јавинског; У пролеће, од Ф. Д. Нефедова; Јулшан Оступник од Феликса Дана. — 2) песме од К. Фофанова, Љ. Лачинова, Марије Конопницке п Д. Смирнова; — 3) научни радови: Војено ваздухопловство, од Љ. И. Вењукова; ( задаћама градске самоуправе, од А. К. Котељникова: Наполеон [ и Јозе-