Učitelj

УЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ.

–>бДЕСЕТА УЧИТЕЉСКА СКУПШТИНА

Састанак УП.

Држан 8 јула, пре подне у башти „Краљеве Пиваре“ у Београду.

Председник у 8 часова отвара скупштину и износи на расправљање "питање о сталном надзору, које је на прошлом састанку прекинуто.

Мића Ивковић није за надзорнике, које поставља министар, јер би тако и неки недостојпик могао такво место заузети, па ту остати док је жив. Он је за комисиски надзор. У том случају з2 надзорнике би лица кандидовала учитељска скупштина, а од тих би лица министар бирао потребан број. — Ну није за то, да надзорник буде сталан.

Ђорђе Којић побија наводе господина Миће и брани олдборски предлог.

Лаза Обрадовић мишљења је, да надзорник може бити само онај, жоји буде учитељ 15 година, јер су људи. који су 15 година били учи· тељи, стадни ладни и у опште људи способнији за такав посао; ну и од њих треба тражити, да су свршили учитељску школу, и да и испит плоложе за падзорнички посао. Шу, да тога свега буде, треба да Суде не. чега, тто ће привлачити боље раднике учитељства, а то је, да надзорници буду имали много бољу и већу награду, него што је то код учитеља, а мисли да би та награда требала да буде 8000 - 5000 динара и да се надзорнпци равнају по положају са професорима средњих школа.

Срета „Лазаревић каже, да садашњи надзор не одтовара, потребама ; и да нас нумерише цперама, па зато и тражи, да се тај надзор другим замени. Сви остали чиновници, који па држ. каси подписују много веђе жвите, него учитељи, не траже ревизију и контролу — то је одлика учи"теља Тај надзор треба да врше не једно лице, већ више лица, јер ако би тај посао вршио само један човек и то за време целога живота, можемо дочекати рђавих дана, а верујте ми, да то говорим из искуства, јер кога су гује уједале, тај се и гуштерова боји, С тога тражи коми«сиону ревизију; окр. скупштина да кандидује број учитеља у већем броју, а министар да „подвуче плајвззом “ она лица, која би ревизију вршила и учитеље оцењивала не оценама, већ, да су оцене успеха: способан и неспососан.