Učitelj

4892 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Цвета Павловићка замера председништву, што п учитељицама не да реч, да се бране од напада учитеља Износи, да се г. Соколовић, писац расправе о положају учитељском, огрешнио, када је изнео, да учитељице сразмерно мање умиру због тога, што оне не раде у четвороразредним школама и што се не налазе у тешким сеоским приликама. Тражи да се тај пасус у расправи г. Соколовићевој, који говори о умир њу женскиња учитељица — избрише, ако са та расправа штампа.

Аврам Стаматовић тражи, да скупштина одреди г. Соколовићу за награду две стотине динара и да је учитељско удружење оштампа засебно као брошуру.

Мит. Стевановић пата, да ли ће та награда бити поред хонорара, који се сарадницима „Учитеља« за радове даје или нер Тражи. да се награди као и сви ралови у „Учитељу“ са четрдесет динара од штампана табака:

Известилац Љубисав Јовановић изјављује, да одбор пристаје по споразуму, да награда г. Соколовићу буде две стотипе динара и да се његова расправа оштампа.

Председник износи предлог о награди од 200 динарг.

" Прима се ;

Председник. Мислим, да ће се скупштина сложити са мном. да се начин штампања расправе остави редакционим одбору „Учитеља“

Прима се

Јов П. Јовановић Износи, да јеон у штампи расправљао ово питање: о положгју учитеља и моли скупштину, да саслуша још ове његове предлоге, поводом овога питања.

_ 1 Да св учитељу не закраћује да у својој школи употребљује учбеник, за који учитељ налази да је подесан и који ће и њему и ученицима олакшати успех.

2. Да се учитељу даду већа права у вршењу наставничке п васпи. тачке службе, и да се уреди, да одношај учитеља према школском одбору, према општини пи родитељима ђачким и ђацима, буде бољи п правичнији,

3. Да се и учитељу кад се по потреби службе премешта даду она иста права која се у томе случају дају и осталим чиновницима, т. ј, дани породица премештенога учитеља има права на накнаду селидбених и попутних трошкова. |

4. Да се учитељици, кад се за учитеља уда, не одузима право на квартирпну

5 Да се учитељи, кад први пут у службу ступају, постављају Кра. љевским указом.

Председник. Прима ли скупштина, да се и ових пет резолуција упуте одбору, да их осталим резолуцијама дода

Прима се. ;

Председник. Јавља, да песрка, удова Лазара Благојевић“, пређ учитеља, моли аа помоћ. Прима ли скупштина, да јој се даје двадесет динара месечно редовне помоћи.