Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 491

Следећи зборови повлали су Глав. Одбору измене и допуне за зак. о осн. школама:

Збор учитеља колубарских, из подунавске Јасенице, горњо-милановачких, јадрангеких - лозничких, смедеревеких, алексиначких, жупеких, врањских, пожешких, жичких, третеничких, јагодинских, посавеких, ваљевеких, драгачевеких — Решено је: да се при третресу нов. зак. пројекта имају на уму и мишљења изнесена у њиховим пројектима,

Прочитано писмо г. Љуб. Јовановића, крагујевач. учит. вбора, којим јавља. да се је окр. крагујевачки уписао ва члана добротвора са улогом од 300 дин.

Главни Одбор са захвалношћу прима овај извештај и — Решава: да се путем штампе изјави благодарност, и диплома да се пошље.

Г. Милета Р. Митић, учитељ и члан окр. прноречке скупштине извештава Главни одбор, да је се округ црноречки уписао за члана добротвора са улогом од 100 дин. Шримљено са захвалношћу к внању, и решено да се путем штампе изјаву благодарност,

Прочитано је шштемо гл. Дим. Путниковића, Мих, Јовића и Мил. Велицког, којим јављају да се не примају чланства Гл. Одбора, са петих разлога, са којих се нису могли примити ни нред последњом учитељском екушштином. — Решено: да се поступи по члану 28. правила.

Прочитана писма г.г. Дим. Михајловића, председника збора грочанеких учитеља ; ХОрет. Лазаревића, председника пожешког учитељ. збора; Ил. Миљковића, председника млавског учитељ. збора; Мил. ИМ. Ракића, председника збора горњо-лепеничких учитељаК. П. Ловчанина, председника баточинског учит. збора; Драг. С. Михајловића, председника збора брзо-паланачких учитеља; К.Ј. Спаеојевића, председника збора горњомилановачк. учитеља ; Васе Урошевића, председника гбора колубарских учитеља : Мих. Ј. Миленковића. председника збора параћинских учитеља; и Ђ. Ивковића, председника ресавеких учитеља, којима јављају да су обновљени учитељеки зборови за 18984 шк. тодину, и траже чланске карте п правила. Шримљено к знању, б тим да им се пошљу правила и чланске кирте.

Прочитана бу писма: Управе збора учитеља: млавеких, грочанеких, јадранских, ловничких, горњо-милановачких, којима тласају за 4 члана Гл. Одбора и 1. члана кон"трокног одбора. — Решено: пошто је ова ствар свршена, то се преко тога прелази на дпевни ред. - -

Г. Милан Ђ. Станојевић, председник бољевачког учит, збора јавља да бољевачки учит. збор због краткоће времена није могао израдити нов зак. пројекат. — Јримљено к знању.

Председник 'збора трочанеких учитеља шаље Главном Одбору еписак чланова пододбора. — Шримљено » знању.

Мрочитано писмо председника Гл. Одбора свештеничког Удружења, којим тражи год Гл. Одбора „Учит. Удружења“ резолуцију последње учитељ. скупштине о постављању евршених богослова за учитеље. — Решено: деловођа да га извести писмом.

Пречитана писма гл.: Војина Љешевића, учитеља; и Илије Миљковића, којим јављају да ће доћи на позив Гл. Одбора у Београд, да суделују у разради нов. зак. пројекта ва оси. школе, и моле Гл. Одбор да се постара ва одсуство и олакшицу у подвозу. Главни Одбор — Одључпо је: да се иввесте да им је одеуство одобрено и да су добивене олакшице у подвозу.

На молбу ђака учит. школе и богословије : да им се даје „Предавач“ у пола цене (1 динар). — Решено је: да се ученицима — благодејанцима Учитељ. Школе, Богоелотвије о ученицама В. Ж. Школе продаје комад по 1'50 п. дин.

Прочитано писмо г. Свет. Вучовишћа, учитеља, којим јавља, да се је т-ђа Софија Аранђеловићка, учитељица из Београда, уписала ва члана утемељача. — Примљено са -зажвалношћу ко знању. Путем штампе мајавити благодарност.

Благајник Гл. Одбора, јавља да су се уписали за члана утемељача: Ошштина земедеревека: збор књажевачких учитеља, и гл. Тодор Н. Благојевић, учитељ из Сме-

| Зи“