Učitelj

592 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Скупштина прими мишљење извештајног одбора, да се овај предлог упути глав. одбору на оцену.

Чита се предлог неготинског збора, да се заведу интернати или пак дечја забавишта у свима оним местима, где се ерпски покварено говори; да се учитељу и учитељици као мужу и жени дају две накнаде за квартир, а не једна као што је до сада било.

Скупштине прими мишљење извештајпог одбора, да се овај предлог приложи ранијим учитељским захтевима.

Чита се предлог левачког збора: да се у основну школу — нарочито: по селима — уписују женска деца као и мушка и да се у осн. шкоди не: употребљују уџбеници сем „Буквара“ и „Читанке“,

Извештајни одбор мишљења је, да се односно прве тачке мисао о школовању женске деце препоручи пажњи надлежних, који су позвани да се брину о увођењу обавезне наставе. Другу тачку предлога о избацивању уџбеника извештајни одбор. доставља скупштини да је о овом питању јоше Ш! Учитељска скупштина донела решење у смислу овог предлога.

Мил. Аранђеловић објашњава предлог за школовање женске деце. Вели: да је образовање жена основица друштва, да. треба на њихово обра• зовање нарочиту пажњу обратити, јер се њиме утиру разне сујеверице и. предрасуде у народу. Никако се не слаже са. одбором, да ово остане као што је било Моли скупштину да прими предлог,

Известилам, Стевановић, вели, да је ово исто п једна учитељска скупштина предложила и упутила резолуцију г. Министру, па од овог није ништа било, јер се обавезна настава мора постепено уводити у живот прво за мушке, јер је прече.

Скупштина прими мишљење извештајног одбора.

Чита се предлог Аранђељловића и другова, да скупштина изабере три. лица, која ће отићи Министру војном, да га умоле да сазнају ствар о Мих. Симићу учитељу, који је неправедно осуђен на трогодишњу службу. и да се учини да га изволи ослободити казне.

Извештајни одбор. је мишљења, да се предлог одбаци, јер се учитељство не може мешати у ствари војених судова,

М. Ивковић вели, да је оп заиста неправедно осуђен, јер има људи с којима је Мијајло одслужио војску. Но може се тако учинити, да гл. Одбор с приватне стране умоли г. Министра војног. -

Скупштина прима предлог са изменом М. Ивковића.

Чита се предлог Ожановића ш Балтића да се помогне „Босанска. Вила“ новчаном помоћи, 2

Снутштине усвоји мишљење изв, одбора, да се „Босанска Вила“ препоручи пажњи учитеља у Србији. |

Чита се предлог -игасљланика жичког збора, да се поради код надлежних, да се одобри: да учитељ може ради зборова осуствовати два дана:. Да се г. Сарић трг, из Краљева избере за почасног члана и да се шаљу издања члановима утемељачима.

Извештајни одбор је мишљења: да се прва тачка одбаци, јер је непотребно осуство; да се по чл. 9, бирају почасни чланови еамо на предлог збора, а овде се не види да то збор предлаже, и да сеонп утемељача, који нису добили друштвена издања, обрате гл. одбору.

Е Андријаливвић је за предлог, јер има удаљених места, те је потребно бар два дана док учитељи из тих места оду на збор и. врате се, . С Аћимовић уверава, да је ово збор решио и да извештајни одбор. не сме рећи, да ми хоћемо да обмањујемо скупттину.