Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА 929

цртање, проплетање, ређање камичака по песку и т.д. Сем тога је овде врло велики број наставних и забавних срестава: слике, модели, лутке, играчке, намештај кућни, кухињски и разних занатлијских радионица, одела, обуће, посуђа и т д. Све у малом израђено, а служи за показивање деци кад се о чему буде разговор водио. На послетку су овде изложене и многе фотографске слике, које престављају децу у забавишту (у соби и дворишту) при разном занимању и при разним дечјим играма.

Литература у којој су упутства, приче, песме или игре за деч. забав. такође је ту изложена.

Основне школе ниже и више. — Изложене ствари ових школа подељене су по наставним предметима. А тако их је одиста најлакше и прегледати. Тога реда држаћу се и ја.

Религија. Осим разних катихизиса идр уџбеника овог предмета, изложена је мапа Палестине и нешто слика библиских и црквених обреда. Много није изложено, јер катихетама (они предају у школама религ. а учитељи не) и не треба много наставних срестава, пошто предавање религије своди се на казивање, учење из књиге и испитивање. “

Јевик. За очигледну наставу, која долази пре буквара, изложен је велики број справа и алата занатлијских и земљорадничких, а тако и др. ствари, (све у малом израђено) што учитељу може служити за показивање кад о чему води разговор с децом. Тако исто је изложено врло много слика за почетну очиглед. наставу. Словарица има неколико врста. Заслужује пажњу словарица која са задње стране има круг на коме су сва слова, а с предње стране има отвор кроз који се та слова појављују кад се круг окреће. До овог отвора се могу наместити спреда 1, 2 пи више слова напред, и натраг тако да слово које се кроз отвор појављује дође у почетку на крају или у средини слога или речи. Ово је практично за вежбање у шчитавању јер се речи и слогови слажу брже него писањем!'). :

Изложене су даље штампане таблице за разликовање слогова и речи и за мењање речи, (где је разном бојом обележено, основа и наставци у мењању.

За писање пак, осем ђачких прописа и разних писмених задаћа, изложено је доста штампаних прегледа за писање обично и за краснопис. -

1) Н. пр. да се паместе напред слова 9дв, а окретањем се додаје: ов-а, ов-0, ов-е, и т. под.