Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА 931

рачунске наставе. Интересантно је, што овде видех чакиу ноте стављено како се чевајући учи таблица множења. И ми смо некада учили таблицу множења певајући 1 Х 1,2 Х 2 и т. д. Сад _ се опет бега од механичког учења табл. множ. што но кажу као ђаво од крста. А докле би се хтело све некако рационално, увек да се престави све очигледно, дотле се тако често срећемо с великим бројем ђака који ни у 4 раз. не знају таблицу множења. Међутим, ако је потребно да се ђаку претходно све разјасни, таблица множ. на крају се мора научити механички тако, да ђак кад рекне 7 Х 8, одмах да му излети у памети и колико је:то, а да не стоји ваздан док ређа у глави 7 осмица.

За геометрију такође је изложено што иде у круг њене наставе и наставних срестава. Разни геометриски облици и нацрти, књиге које су уџбеници и које су учитељима ручне књиге, као и геометриско пртање, (које иде уз слободноручно цртање, али је увек у вези с оним што се из геометрије учи), довољно престављају шта се и како учи у чешким школама. Нарочиту пажњу заслужују геометријски облици, који су удешени тако да се н. пр. копка раздваја на троуглове, да се кугла расклапа на полукугле, или да се из ње извади купа и т. д. Оваким наставним срествима одиста ђаку се може преставити и објаснити оне формуле у рачуњању површине и садржине геом. тела, а да не мора ђак само верујући учитељу памтити голе формуле н. пр:: помножи основицу висином и подели са 2 или З:

Земљопис им историја. Осим разних мапа штампаних и многих простијих а прегледнијих мапа, које су радови руку учитеља чешких, још су ту многе пластичке мапе, како целе Аустрије, или Чешке, тако и појединих крајева или околине појединих школа. Уз то иду и разне слика и нацрти од школске собе до мапе целе земље, као и слике предела појединих, а ту је и стереоскоп са сликама из чешко-слованских и др. земаља, да се ђацима може као;у панорами изнети јасно и лепо о чему сеу школи учи. Додајте томе и ону велику пластичку мапу, о којој сам напред говорио, па ћете видети како је велики рад чешких учитеља да им настава из земљописа буде што лепша и лакша.

За историју такође има разних врло лепих слика. А уз ту групу наставних срестава приложена је и литература њена, (читанке, историје и упуства за учитеље). |

Природне науке. Као и за све друге предмете, тако и за јестаственицу, физику, хемију и технологију, изложена су и наставна срества разна и литература за ђаке и учитеље.