Učitelj

942 ОСНОВНА НАСТАВА СВИХ ЦИВИЛИЗОВАНИХ НАРОДА

сане. То није било ни могуће. Основна настава. није општи лек од сваког социјалног недута; Шта више, отварајући широко поље сумњи и испитивању, он је ослабио религиска, осећања. Важно, веома је важно питање, да ли ће сама школа моћи да задахне масу оним моралним осећањима, која су неопходно потребна за опстанак друштвени. Она мора поред интелектуалног усавршавања, да васпитава људе и грађане. Надати се смемо. Не сумњајмо у будућност. Биће довољно наставника и ученика, који ће припомоћи да школа постигне ову двогубу сврху. Наш век докопаће још многа питања, при измаку своме. Последњи деценијуми 20-ог века, чудиће се, како је се могло и претресати питање о основној настави у деветнајестом веку. Уз чуђење мора доћи и признање да су извесна питања успешно решена. Нарочито, се може рећи за питање о основној настави. Оснажена демократија, која је добила крила у основној настави, биће благодарна на шем веку, на снажењу своме.

ж Њ х

Администрација п“ надвор основних коља. У многим државама, основна школа стоји под министарством просвете. Поред школе, то се министарство брине и о цркви, од прилике, као што је то у нас. '

У Француској, министарство просвете и црквених послова установљено је 1824. године. Први му је министар био Фрејсину (Егауз5ттпоц5). И после револуције од 1830 год. Француска је имала министра народне просвете, коме су придавати и црквени послови. Окружни надворници установљени су 1835, а срески тек 1850 године. Треба имати на уму да су француски окрузи много већи од наших; делови су им као наши окрузи. Установа ових надзорника, показала се веома корисном. -

Министарство руководи јавном и приватном основном наставом. Оно мотри да се тачно врше законски прописи. Уз министарство постоје и главни надворници, који чешће обилазе поједине округе, кад се потреба укаже. Постоји „Просветни Савет“ и школски одбори.

У главном месту свакога округа је окружни надзорник (Р тазрестецг „ асадетје) кога министар поставља. Он надгледа све школе у своме округу па и основне. Поред њега постоје и срески надзорници (| Тазрескеиг ргутате). Они надгледају само основне школе у своме срезу.