Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 182

притекну ђацима у помоћ и да спасу човека од смрти. Они су то учинили и чича. Крста и дан дани пева по Мил. сокацима.

Милут. ошштина наградила је ово доброчинство Добрићево књигом „Племенита Ружица“, а осталим његовим друговима дала је по туце хартије. Ст. М. Мијатовић

===

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

ћњиге за Народ. Издаје Матица Српска из задужбине Петра Коњевића. Накладом српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новом Саду.

Поред многобројних фондова за хуманитарне и културне циљеве, којима располажу наше браћа „Прекосавски Срби“ веома. видно место заузима и задужбина Петра Коњевића, којим рукује Српска Матица у Новом Саду.

Трошком те задужбине изашло је до сада 56 популарно написаних књига за народ. Да поменемо само неке те да севиди предмет који је у њима обрађиван: Буквица Здравља и Буквица Болести, од М. Јовановића, Батута; Нема Здравља без Чиста Ваздуха, од проф. Ст. Миловановића; О: Муњи и Грому од Мите Петровића ; Учитељ и Школа, од М. Нешковића; О Познавању и Поправљању Земље у две књиге за ратаре написао Мита Петровић; О Воћарству, три књиге од М. Дејановића; О Пчеларству од Ив. Маширевића; Приповетке Толстојеве, превод у три књиге од Јов. Максимовића ; Одабране Доситијеве Басне. Бока и Бокељи итд. итд. Као што се види у књигама је градиво разноврсно и подешавано према потребама нашега народа.

У току ове године изашло је до сада пет књига, а то су: Топлота је Извор Животу на Земљи утр. књиге од проф. Андре Матића; Грчки Учитељ Сократ од Толстоја у преводу пок. Мил. Максимовића и Наше Одело од проф. Стев. Миловановића.

Ни једна од ових књига није већа од четири штампана табака и све су популарно написане, да их сваки писмен човек читати и разумети може. Тога ради, књиге ове заслужују да се што више у народ растуре, и ми их препоручујемо својим дру· говима, да их имају на уму при оснивању књижница и читао-

УЧИТЕЉ 10