Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД - Е ' 309

стр. 195. и 196. изложен развој карактера, излази да урођеност ту ни мало не суделује, а то је погрешно. — Најзад онај опширан опис појединих темпераменалта (стр. 198 и 199) невероватно много. потсећа на рожданике, а васпитачка поука уз њих испала је врло мршава.

Толико и о овом одељку.

Из ових досадањих напомена може се видети како је обрађен и овај највећи и најважнији део у овој Ледагогици.

Но, био бих неправедан оцењивач кад поред ових оволиких замерака не бих и то казао читаоцима, да и у овом делу имам доста ваљаних места па и целих већих чланака. Тако нега живчаног строја (по писцу „састава“) изложена је врло добро и доста опширно за оволику књигу (стр 19—82). Мето тако је и чланак о пажњи (стр. '126—132) и добар у главноме и довољан за оволику књигу. И чланак о памћењу је у главноме такав — с напоменама: а) да би верност и трајносш памћења требало за себе претресати, јер се тичу сталности задржавања представа, а лакоћу и“ брзину („на време“) памћења опет за себе, јер се тичу: лакоћа — запамбивања, а брзина — сећања или обнављања; 6) да нема у овом чланку обилности памћења; в) да је чудновато што писац буђење представа „на време“ зове „тачно“ (етр. 182).

Тим завршавам претресање целог овог другог дела, који говори „о нези васаитаника“ и прелазим на трећи део у ком се из« лаже метологија.

»

Трећи део, методологија, обухвата. „васиштну стегу (дисциплину)“ (стр. 201—224). Овде је управо изложено морално васпитање. Остављамтна страну питање о томе, да ли овај део педагогије треба звати методологијом, па. изјављујем са задовољетвом, да је овај део најбољи у целој књизи! Он је израђен по Линднеровој књизи о васпитању,“) и има ове чланке: „Васпитна стега“. „средства васпитне стеге“, „пример“, „заповест, допуштење“, „налог и задатак, упут и помоћ, савет“, „подсећања и опомене“, „обећања, претње, молба“, „признање и прекоревање“, „награде и казни у опште“, „о наградама на по ее“ и „о казнама на по се.“

У овом делу има добрих чланака и лепих места, а ја имам да учиним само неколико омањих напомена. Оне су у овоме: Ја лично — па ма то било и погрешно — не могу су еложити са назором, који се иу другим педагогикама налази, да уза-

0 Е Е.А. Шпдпег, Апсетеће Кзлесћипозјећге, леп (Расћегз УуИуе и Боћи)