Učitelj

350 РУЧНИ РАД У муШКОЈ оСН. школи

је ово школа, али сам се преварио. Ово је више једна радионица, где се дчевно само по осам сахати практички ради телесно. Уз то додај по два сахата умнога рада, а по некад, Бога ми и више, па се нећеш чудити за што ти не пишем. Курс је само за аустријске учитеље. Што сам и ја, као странац, на исти примљен, поглавито имам да благодарим г. С—у. који ме је препоручио г. Урбану а овај умолио њиховог министра просвете те је допустио да ме приме за слушаоца. И ако мора да да дозволу " министар за слушаоце (како за странце, тако и за њихове учитеље) ипак се овај курс више приватном иницијативом отвара сваке године о великом школском одмору. На овај курс даје држава 600, а општина 200 фор. те се тиме одржава курс сваке године (ово је осма) под управом г. Урбана директора грађанских (виших осн.) школа и иншпектора народних (ниж. осн,) школа за 6 срез у Бечу. На курсу се обично примају 12 а највише 16 учитеља. Ове године беше се пријавило око 200 учитеља за овај курс из саме Аустрије, те је од свих примљено свега 20 а мене као странца примише као сувишак, те нас је сад 21. Усљед оволиког броја министар је додао г. Урбану још помоћника, те нас њих двоје једновремено уче. . Знам да ћете интересовати, да ти опричам како је одпочео курс. Свима је било заказано да треба да смо нашег 4 јула а њиног 16-ог на конаку у Бечу. После подне 4 јула сви бесмо на окупу у школи.

Становали смо нас 15 у. школи а њих шесторо (једино због жена) имали су у оближњим кућама приватне станове. Како је који долазио представљао се својим колегама, по свима могућим њиховим правилима опхођења. Наравски, да се на „г. колегу од " Србије“ обраћала и сувише пажња. Колико нас добро познају, увидеће кад ти кажем да ме питаху, носим ли у Србији фесг Грешници, они мисле, да је то одлика свих оријенталаца !

Ти ћеш ме извинити, што овако почнем о једној ствари, па уметнем и другу, јер се у писму не могу држати строгог система, а и оваке ситнице није с горег да знаш. |

_ Дакле, рекох то, да смо имали стан у школи. Ја разгледах. Пространа сала, која беше дугачка 14, а широка 7 метара. Била је одређена за нас „директоре.“ Чудиш се од куда ја директор!

· Па ништа лакше. Из министарства сам добио одсуство. као „у"правитељ осн. школе“ а тамо сам по њиховом уписан као „ДИ-