Učitelj

-364 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

То им је изрично одређено законом од 1880 године. Италија је се придружила Енглеској и Швајцарској. Обавезну је наставу завела 1871. године. У Савезним Државама увођена је поступно.

у Време што обухвата обавез. настава, разне је дужине у разним државама Тако у Шотској, Прајској, Хесену, Великом војводетву Баденском, Елзасу, Лорену, Јапану и Новом Велсу дете мора да иде у школу од 6—14 године; у Баварској од 6—18 год.; а доцније је продужено и од 13—16 године; у Саксонској 'од 6 до 14 год. а доцније и од 14—17 год. у Виртембергу од 6—18 и од 14—18 године; у Брауншвајгу од 7—18: у Швајцарској, Аустрији и Мађарској од 6—12 и од 12—15 година; у Португалији и Шпавији од 6–9 а у Италији од 1—9 година.; у Данској од 7—15 у Шведској, Тасманији од 7—14 год. у Норвешкој и Новом Селанду од —18 год; у Викторији и Онтарију од 6—15 године, Оволико траје обавезна настава и у многим провинцијама мехсичким, у републици Аргентини и Салвадору, У неким немачким државама обавезна се настава протеже чак до 18. године.

Извођење закона о обав. настави, наилази на приличне тешкоће. Само онде нису потребна. принудна срества, где је закон постао в тога, да задовољи жеље и потребе, бар већине ако не целокупног становништва једне земље. Уводити неке реформе, без појављених и оправданих потреба, то је некористан посао. И за обвезно школовање треба створити најпре земљиште, па га онда завести и извести. Народ треба да осети потребу за школовањем, треба да повна користи које му школа пружа, те да драговољно шаље децу у/ школу. Без тога је извођење закона веома тегобно. Потврде овоме имамо у нашој земљи. Пре триестак година мало је било родитеља, који су драговољно давали децу у школу. Доцније, кад је општинска власт почела уписивати децу у школу, за родитеље је био веома тужан моменат, кад им је првенче у школу полазило. Очеви уздаси и мајчине сузе показивале су детету да га у школи не очекује велико задовољство. Сада су истина такве појаве ређе. Учитељи својом спремом и опхођењем са децом, школа пак резулта тима, теку све више угледа. Сада ће се чешће родитељи и пожалити, ако им се дете у школу не упише. Утешне појаве!

Експанзивно обавезно школовање и напредак уопште иераздвојно су међу собом везани. Напредније земље имају већи број писмених грађана. Најпре је ухватило корена обав. школовања у протестантским земљама. По |емаззвиг-у религија је енажила и улепшавали народне обичаје, уз то, припомогла је, те је и закон о оба-