Učitelj

ПРЕДАВАЊА _

ЈЕДНО ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ЗЕМЉОПИСА (Врањски округ)

а

Из П разр. познате је деци добро општина у којој смо. Позната су сва села у општини, брда путови; познато је, на којој је страни које село и колико је удаљено од села у ком је школа ит.д. То је упознато честим шетњама по околини, прављењем опилтине у маломе — на песку и земљи — и, на послетку, цртањем.

Земљопис у трећем разр. наставио сам путовањем — ђачким шетњама, На тај начин, као општина, упознат је срез. Наравно, да се није могао цео срез проћи, но неколико околних општина, а удаљеније општине у срезу гледали смо кад смо били на каквом брду Кад је било време предавању округа, изведох лепог дана децу на брдо Ванос, које је у близини школе. Брдо је то високо око 300 метара над површином земаљском и могу с њега лепо да се виде нека места, планине и реке у нашем — врањеском — округу. Тако, види се варош Лесковац и реке Морава и Ветерница. Виде се пла. нине: Кремен, Петрова Гора, Масурица, Власина п Стрешер. Види св и планине у другим окрузима, као — Селичевица и Пасјача у топличком и Руји у пиротеком округу.

„Деца су и сама по нешто знала из ранијих путовања и упо-

_ знавања околине, а што је било непознато ја сам показивао и 06· јашњавао Показао сам им и где је бугарска граница на Стрешеру аланинљ — „Виље Коло“. — Очи дечје летеле су на све стране и посматраху природу око себе. Радосни оставивши онај простор ограђен са четири зида, што се зове школа. осећаху се као птица, кад се ослободи кавеза.

#) Пребележено у Печењевцима. 28%