Učitelj

РЕФЕРАТ О ДИВЉАКУ 389

РЕФЕРАТ 0 „ДИВЉАКУ“ (ВИДИ „УЧИТЕЉА“ ОД ОВЕ ГОД. св. 6., СТР. 296).

—=————

У прошлој свесци „Учитеља“ штампана, је под натписом „Дивљак“ слика из учитељског рада нашег признатог приповедача и, узгред буди речено. мог друга и пријатеља, Јанка Веселиновића. Јанко је, као што ће читаоцима бити познато, био десетак и више година учитељ, и досад нам је дао неколико занимљивих слика из тог свог васпитачког рада. И ова је једна од тих.

Пошто је ова слика изишла у „Учитељу“, мора се ценити са два гледишта: као приповетка, и као поука васиштачима.

Као приповетка „Дивљак“ је, без сумње, лепо опртана слика _— у томе погледу мучно да ће јој и најоштрији критичар наћи за- · мерку. Али, као поука васаитачима, по мом нахођењу — а и по нахођењу још неких чланова уређивачког одбора „Учитељева“ — она има, поред добрих страна, и својих занатних мана. Нате мане мора се свратити пажња ,Учитељевих“ читалаца, ако се хоће да ова занимљива слика буде у исто време и поучна. Ово је потребно нарочито ради младих и још неискусних читалаца, те да се „Дивљаком“ не би завели на странпутицу у свом заплетеном послу, који је и наче препун раскрсница и неутрвених путања. Тим пре јеово по- | требно што је горњу слику написао баш Јанко, чија је реч довољно моћна да многога повуче за собом па и преко његове воље.

Кад већ није ово учинио сам писац — као што је могао учинити на крају своје приповетке у облику поговора — покушаћу ја у овом реферату да одвојим оно што је у овом датом случају рађено правилно и што може служити за углед васпитачима, од онога што је, по мом нахођењу, рађено неправилно и штоне може елужити за углед.

=

Прва васпитачка неправилност у овој слици јесте оно учитељево остављање деце на игралишту без надзора да би попушиоцигару. Деца, новајлије, још, тако рећи, нескрђена, са врло „различним наравима и навикама, одмах првога дана озбиљнога рада остављају се на игралишту без учитељевога присуства — а међу њом још и Милисав, за ког је учитељ већ у главноме чуо какав је! о -

УЧИТЕЉ 8)