Učitelj

ЧРЕДАВАЊА 793

6. ко КРСНО ИМЕ СЛАВИ ОНОМ И ПОМАЖЕ (Читанка за 17. рав. Стр. 11.)

Код ове песме треба прво објаснити деци шта је то крсно име и како је оно постало, Има ли још који народ крсно име (славу) сем нас Срба. Казати значај славе у верском и националном погледу. Истина, ово ће се све учити и у Историји Срба, говорећи о покрштењу Срба, али и овде се мора казати ради разумевања.

За време читања треба казати шта је то капиџија, сужњи, убаве, скерлет, самур-калпак, ној тица, смагне, горе чарне.

Латини су један народ, који је одавно живео у другој једној земљи, а владали су и овим земљама где ми живимо, Латина данас нема. Од њих постали су данашњи Талијани, којих и сад има у Далмацији — показати Далмацију на мапи.

Соко град, који се помиње овде у овој песми, није онај бив. град Соко у нашем окр. подринском, већ је то други град Соко, који је био у Далмацији.

»Да ме пусти на Бога јемца“, значи, да му се закуне у Бога да ће се вратити, па Бог да му буде јемац да ће он то учинити, т.ј. да неће слагати. Објаснити боље примерима шта је то јемац.

„Трећи смисли и Бога и душу“, значи да је трећи трговац био поштен човек, па помисли и на Бога и на душу, да није право, да је грехота, да му она два трговца узму тако јевтино ножеве, па за то је и казао да ножеви вреде више, и за то је дао 4 дуката за њих,

„И десета брава дубровачка“, значи, да су се у Дубровнику правиле неке јаке и тврде браве, које су се тешко отварале и затварале, па с тога су те браве и метане на тамнице и ачсане.

Пошто „се деца неће моћи сама сетити које био овајјунак, што је дошао те отворио на тамници врата, па га од једанпут нестало, и да им то неби остало непознато за све време читања, треба им при читању казати, да је то био Свети Ђурђе, слава Тодорова. Ово, истина, ово је једна предрасуда, али се она у овој песми не може обићи, јер је то суштина целе песме. Сем тога она се може овде пропустити што је ово верска песма; т.ј. песма, која се вере тиче, а вера је вера. -

Све ово треба деци казати у почетку, за време читања. После читања треба деца да причају ову песму. Тада их опет треба питати ко је био онај јунак што је дошао те отворио на тамници врата, и пустио Тодора из тамнице; Зашто је св. Ђурђе дошао баш тада да, пусти Тодора из тамнице; —- Зато, што је Тодор тада славио своју